Владимир Буковски поздрави Сугарев и протестиращите у нас

20 юли 2013 в 14:18 5546 12

Владимир Буковски
Владимир Буковски

Руският дисидент и писател Владимир Буковски поздрави гладуващия поет Едвин Сугарев и протестиращите у нас, "които се борят срещу остатъците от комунизма".

Това е станало вчера в телефонен разговор с журналистката и издател на сп. "Диалог" Даниела Горчева, който тя преразказа във Фейсбук профила си.

Известният борец срещу съветския комунистически режим в Русия се поинтересувал от състоянието на Едвин Сугарев и споделил, че е бил разтревожен от гладната стачка, защото тя е опасна предвид заболяването му.

 "Един диабетик не бива да гладува, това е опасно – заяви Буковски, който е неврофизиолог. – Знам, че трудно бихме могли да го разубедим и съм доволен, че лекарите са прекратили гладната стачка на колегата Сугарев. Искам да го поздравя и се надявам, че няма да има сериозни последствия за здравето му. Предайте моите поздрави на Едвин Сугарев и на всички българи, които протестират вече 36 дни."

 Владимир Буковски е роден през 1942 г. Още като студент е арестуван за разпространение на антисъветска литература и изпратен за две години в „спецпсихболница”. Той е сред първите, които оповестяват, че психиатричните клиники в СССР се ползват за репресии над политически затворници. По-късно е изпратен в лагер. Благодарение на международна кампания в негова защита през 1976 с белезници е заведен в Швейцария и разменен с чилийския комунист Луис Корвалан.

 Буковски завършва неврофизиология в Кеймбридж и Станфорд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!