"Витошка" разцъфва с розови кестени, боклукът - под земята

15 април 2013 в 13:44 3755 2

Ремонтът на булевард
Ремонтът на булевард "Витоша" СНИМКА: АРХИВ/БГНЕС

Цъфтящи в розово кестени ще се появят в близкия месец на столичния булевард "Витоша". Кошчетата за боклук пък ще бъдат заменени с подземни контейнери.

Те са част от втория етап на архитектурно-благоустройствения план за централния софийски булевард.

Освен инфраструктурните дейности, които текат в момента, се предвижда и подмяна на алейните растения в участъка от улица "Неофит Рилски" до улица "Солунска", обяви зам. кметът на София Мария Бояджийска, която направи инспекция на ремонтираната отсечка.

Новите 36 розовоцъфтящи кестени ще заменят 19 бели кестена, които поради заболяване са заплашени от падане. Новият вид кестен е по-устойчив на нападенията на миниращия молец, който е най-големият вредител по кестените, обясни Бояджийска. Подмяната на дърветата ще започне от 16 април и ще завърши до края на май.

В обновената отсечка ще бъдат поставени и 56 подземни контейнера за смет. На по-късен етап се предвижда по булеварда да бъдат сменени и старите контейнери за смет с 51 нови. Те ще са поставени не на самия булевард, а на пресичащите го улици, и ще се намират под земното равнище. Контейнерите ще работят със специална хидравлична система. За тази подмяна са отделени около 65 000 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови