Велошествие срещу нефтодобива в Арктика се проведе в София (снимки)

Лилия Христова 15 септември 2013 в 19:07 4021 3

Грийнпийс България организа велошествие Спаси Арктика  Снимка: Сергей Антонов
Грийнпийс България организа велошествие Спаси Арктика Снимка: Сергей Антонов

Велопротест под надслов "Спаси Арктика!" се проведе в 117 града в света, сред които и София.

Алтернативната форма на изразяване на недоволството на жители от цял свят беше организирана, за да се демонстрира несъгласието са намеренията на компаниите Shell и "Газпром" да добиват нефт в Арктика. Според протестиращите двете компании сондират териториите без реална представа до какви катастрофални последици в глобален мащаб би довел един нефтен разлив.

Искането на протестиращите от беше пълната забрана на сондажите и добива на нефт в Арктика, за да може тя да остане една от малкото неразрушени от човека красиви места с уникални екосистеми.

Велошествието у нас се проведе в София по-рано днес. Над 100 колоездачи, някои от които с костюми на полярни мечки, а други с балони, окачени на велосипедите, се събраха в началото на Борисова градина. Те потеглиха през бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" към бензиностанция Shell, намираща се на бул. "България" и я блокираха за кратко. След това маршрутът им продължи към бул. "Цар Борис III" и приключи пред театър София, където протестиращите велосипедисти си направиха снимка за спомен.

Подпиши петицията на: www.savethearctic.org

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!