Възрастните не ходели на почивка, защото били капризни

Борислава Славова 16 юли 2012 в 13:41 1279 0

Младите не отказвали почивка, защото били непретенциозни към условията. Снимка: БГНЕС
Младите не отказвали почивка, защото били непретенциозни към условията. Снимка: БГНЕС

Възрастните по-рядко ходят на почивка, защото изискванията им към туристическите услуги са високи. Не винаги могат да си позволят цената на по-високото качество, затова и предпочитат да не летуват. За разлика от тях младите (до 29 г.) са непретенциозни и не отказват почивка, макар и при съвсем скромни условия и съответно на ниска цена.

Това са изводи от представително проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ), направено в периода 27 юли - 3 юли сред 1000 пълнолетни граждани от 86 населени места в страната. То регистрирало "пряка връзка между възрастта и намеренията за почивка на пълнолетните българи".

52% от българите не могат да си позволят лятна почивка, сочат данните. Повечето от тях са на възраст над 60 г., жители на малки градове и селата, с основно и по-ниско образование, хора с по-нисък жизнен стандарт от средния.

Според проучването 77% от младите ще почиват това лято. Те са с 10% повече от 2011 г.  Повече висшисти също ще отделят време за почивка. Тази година прогнозата сочи, че те ще са 66% - с 4% повече от миналата година.

С 8% се увеличава делът на хората със среден и по-висок жизнен стандарт, които ще почиват през лятото. Процентът им е 56. През миналия сезон той е бил 48.

21% посочват, че ще похарчат между 200 и 500 лева. До 1000 лева могат да отделят 11%, а над тази сума - 4%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови