Уволниха временния кмет на Варна (видео)

OFFNews 29 април 2013 в 10:22 2470 5

Доц. Христо Бозов СНИМКА: БГНЕС
Доц. Христо Бозов СНИМКА: БГНЕС

Напрежението във Варна отново расте, след като на днешното си заседание група общински съветници настояха за отстраняването на временния кмет доц. Христо Бозов. Искането им бе удовлетворено след гласуване и Бозов бе отстранен, по-малко от месец след като положи официална клетва на 27 март.

Оставката на временния кмет Бозов бе поискана в декларация от 33-ма общински съветници в града. Мотивите на съветниците са, че Бозов не изпълнява вменените му задължения.

Инициатори на промените са Иван Портних -областен координатор на ГЕРБ, Янко Станев, Владимир Тонев. Последните са зам.-председатели на Общинския съвет. Владимир Тонев е от ПП "Нашия град" и често се свързва с групировката ТИМ.

Иван Портних е един от вероятните кандидати на ГЕРБ за кмет на следващите избори. Той заяви, че Бозов е махнат, защото по негово време промените се случвали "на час по лъжичка", а общината имала нужда от по-радикална намеса.

Новината предизвика гневна реакция сред протестиращите, които присъстваха в залата. След прочитането на декларацията те започнаха да скандират „оставка“, но искането им не бе насочено към Бозов, а към Общинския съвет.

Според протестиращия Младен Живков, който основа палатковия лагер пред Общината във Варна, съветниците искат да отстранят Бозов заради това, че той нарушава техните интереси.

Живков намекна за комисионни, които те не могат да вземат заради разпоредени проверки и решения на временния кмет.

Бозов е на поста от 6 март, когато градоначалникът Кирил Йорданов подаде оставка. Временният кмет положи официална клетва на 27 март, когато беше избран с 36 гласа „за“ в Общинския съвет. По време на заседанието той направи емоционално изказване, като сравни събитията във Варна с Христовите премеждия през Страстната седмица.

От трибуната той намекна, че не е имал намерение да се кандидатира за кмет, но днешните събития са променили мнението му. 

Новият изпълняващ длъжността кмет ще бъде арх. Димитър Николов. Досега той бе зам.-кмет по европейските въпроси. Николов е архитект по образование, семеен с две деца.

Първата му реакция бе, че е разбрал за всичко преди няколко дни. Все още не знае какви са основните му приоритети за поста, защото няма чак толкова време до 30 юни (когато са изборите за кмет в града). Той обаче бе категоричен, че Общината има нужда от кадрови промени и обеща, че ще продължи с проверките, но ще се постарае да ги ускори.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!