Уволнението на Дянков излезе 8 милиона на хазната

Последна промяна на 20 февруари 2013 в 18:35 3852 14

Изплащат парите на зърнопроизводителите, Снимка: БГНЕС
Изплащат парите на зърнопроизводителите, Снимка: БГНЕС

Бързото изплащането на субсидиите за зърно, станали повод за уволнението на министър Симеон Дянков, ще струва на хазната 8 милиона лева. Това показва днешната сделка с държавни облигации, сключени от Министерството на финансите за попълване на фискалния резерв, който бе използван за изплащане на субсидиите в размер на 800 милиона лева.

Ценните книжа за 800 милиона лева, успешно пласирани днес от МФ, са шестмесечни и са с ниска доходност - 1 %. Това означава, че през август държавата трябва да изкупи облигациите обратно, плащайки допълнително 8 милиона лева на купувачите.

По-голямата част от печалбата ще отиде в няколко банки, които финансовото министерство не обяви – те са купили 81.3 % от облигациите. Пенсионни фондове са купили 9.5 % от емисията, а други инвеститори – 9.2 %.

Премиерът в оставка Бойко Борисов обяви, че причината за отстраняването на Дянков е било намерението му субсидиите на зърнопроизводителите да се изплатят чак през март – април, тъй като хазната не разполага с тях. Производителите обаче заплашиха с нови масови протести и Борисов принуди вицепремиера да извади средствата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.02 2013 в 14:11

"Критичното мислене и информираността са права на всяко човешко същество. За гражданите на демократични общества те са задължение."
Бойко и магистралите е тема, която може да се обобщи до следното "Бойко даде копчетата на палтото, но не и палтото като такова". Инвеститорите хубаво ще могат да дойдат, но къде ще пристигнат? В страна, където за започването на бизнес са необходими 100 разрешителни, платени, а 99 ще бъдат платени двойно заради парите под масата, без които не може. Когато най-накрая стартират, ще установят, че поради демодираната образователна система няма изобилие от качествени експерти, а ако някой от местните им партньори ги измами, не могат да очакват бързо, ефективно и справедливо правосъдие от местната правораздавателна система.
Колкото до това аз и други да обясняваме на всекиго... Трябва ли и искаме ли?
Да допуснем, че искаме. Какво може да се случи?
1. Да грешим, да подведем голям брой хора и после да бъдем отговорни за чужди избори и действия.
2. Да преследваме свои интереси и като спечелим доверието на определен брой хора, да го капитализираме в полза на трети, платежоспособни страни.
3. Да започнем с чист ентусиазъм и най-чисти намерения, но в един момент да открием, че нищо не ни пречи да преминем към вариант 2.
4. Да бъдем пророците на новото общество и да поведем стадото към светлите и сочни ливади на бъдещето. Но това противоречи на принципите, че се грижим за хората, а не за овцете.
Не, мерси. Самата идея човек да отдаде правото си да извършва наблюдения и да прави заключения, т.е. правото си да мисли, на някого другиго е порочна в същността си.
Интернет е огромно поле с информация, с много източници, от които може да се черпи. Задължение на всекиго по отделно е да търси гледни точки, да ги съпоставя, да търси грешките и опитите за манипулация, така че накрая да направи информиран избор за свое и общо добро. Ако човек потърси, ще намери и какви са възможните грешки при аргументация, така че от верни предпоставки да се направи грешно заключение. Има и материали по финанси, икономика, политика. Страшно много теории и факти, някои си противоречат, други пък са верни в различни ситуации. Това са инструменти, с които всеки може да разбере повече за ставащото около него и да вземе отговорно решение. Да се смени спасителят на народа от Гоце на Боце, а той пък на Коце, просто не е вариант с бъдеще в него. Поне не и светло.

21.02 2013 в 09:50

Мда, проблемите са съвсем други, ние тук се пънем за някакви си 4 милиона лихва, че в крайна сметка какво са 4 милиона. Повече хора като анонимен трябва да пишат и да обясняват както за малоумни, че да достига до тиквите и на повечето четящи като нас.
Всъщност това е и най-голямата грешка на Бойковото правителство (според мен) провеждането на политика на рестрикции, която до един момент може да е била удачна, но от един момент нататък почва да дърпа цялата икономика надолу. От друга страна не могат да се отрекат и някои положителни неща в цялостното им управление (ако ги сравняваме с минали управления) При тройната коалиция европарите бяха спряни, заради корупционни практики, сега наистина няма едно евро спряно, както казва Бойко, усвояват се и много по-голяма част от средствата, не е малко. Инфраструктурните проекти, които подхванаха, също не са малко, прав е Боко, че без инфраструктура няма инвестиции. Грешка голяма е, че не можаха да се преборят с монополите (предполагам натиска е голям) и мафията, дали поради нежелание, дали поради неможене, дали поради големия натиск е друг въпрос.

20.02 2013 в 23:38

Поля, представи си, че си на мястото на банките. Имаш да речем 6 милиарда лева. 5 от тях си раздала като заеми на хора и фирми или си инвестирала в някакви книжа при определен риск. Печалбата ти от тях ще бъде да речем двеста милиона лева. Обаче ти остава един милиард лева. В нормални времена и в нормална държава ще можеш и тях да раздадеш като кредити, но в момента икономиката е в стагнация и хората не взимат кредити, защото се страхуват, че няма да могат да ги върнат (няма растеж, които да им донесе печалба, с която да платят тези кредити). Затова увисваш с един милиард в скута.
Имаш няколко варианта.
1. Стискаш ги и гледаш как инфлацията ти ги измъква измежду пръстите, така че след година имаш -20 милиона, което не е голям проблем, ако имаш 200 милиона печалба от други места, но пак е неприятно.
2. Предлагаш много изгодни кредити, с ниска лихва, но това е риск, защото при сегашните условия има вероятност хората да не успеят да ти върнат заема и да останеш с финансовия еквивалент на пръст в устата.
3. Този вариант е вариация на прежния, но си намираш клиенти, за които знаеш, че ще ти платят. Такива клиенти са държавите. Обаче и те знаят, че ще могат да платят. Още повече, че не си единственият човек, който търси сигурна инвестиция. Ето защо и лихвите са ниски. Държавата може да избере и да подбере най-добрите оферти.
Банките, инвеститорите, пенсионните фондове и т.н. пък получават сигурна инвестиция. Цената за тях е ниската печалба, даже леко отрицателната, но това е най-малко лошата алтернатива.
Осемстотинте милиона не ги мисли. Тях държавата ще ги получи, защото това са пари от Евросъюза, които така и така ще пристигнат. Проблемът е, че няма да е навреме, а държавата не беше подготвена. Цената, която ще плати за това, е лихвата. Онези четири милиона, които заради дянковата неподготвеност щяха да са два, а заради оставката се прибавиха още два, и които в никакъв случай не са осем, както им се иска да ни обедят някои "журналисти".
Ако Дянков и Борисов бяха стимулирали икономиката, ако Борисов, Трайков, Добрев и Цветанов бяха разчистили спъващите икономиката монополи, хората щяха да вземат на заем онзи милиард, щяха да са платили данъци и такси в достатъчни размери, за да не бъде нужен този заем от 800 милиона. Затова и казах, че заемът е симптом на много по-сериозен проблем.

20.02 2013 в 22:29

То този "дребен" заем е от 800 млн лв., а не 8 млн., колкото трябват за зърнопроизводителите.

Отделно от това, току-що казаха, че облигациите са изкупени основно от банките (май беше 86%) и от осигурителните фондове. Според твоите сметки за инфлацията, те се вкарват съвсем целенасочено в яка загуба, за да угодят на правителството или както го нарече, "е да губят по-малко от капиталите, които нямат къде да вложат". Я да посмятаме по твоя начин:
На 800 млн. инфлацията за 6 мес. ще изяде 8 млн. лв. Те ще вземат 4 млн. от лихви и чистата загуба за тях ще е 4 млн. Което пък ме кара да си задам въпроса: Има ли такива банкери, готови на подобни загуби само заради въртенето на парите и изобщо дали пък банкерите не са по-наясно какъв процент ще е точно инфлацията?

20.02 2013 в 22:10

"Мисленето е занимание самотно"
Сега ще го напиша бавно.
Ако инфлацията се очаква да е 2%, то ако сега имате 1000 лв, догодина ще имате 980 лв. Към август ще са 990 лв. Тези, които купиха ДЦК, ще имат 1005 лв - 10,50 лв инфлация, което ще ги доведе до 994,5 лв. Реално тези институции не печелят от търга. Това, което правят, е да губят по-малко от капиталите, които нямат къде да вложат. Печалбата ще им дойде от заемите, които дават на редовите граждани и фирми. С част от тази печалба ще трябва да изплатят лихвите по депозитите. Тази емисия не е печалба за тях. Ако някой сега иде и си вложи парите в банка в шестмесечен депозит, лихвата му ще е около 2-3 процента на годишна база. Повече отколкото тази на банката от дцк-та.
Защо тогава банките инвестират в дцк? Защото Политиките на Борисов и Дянков бяха за рестрикции и липса на насърчаване на растежа. Не бяха направени реформи, които да накарат гражданите да теглят заеми, за да произвеждат, да плащат данъци, да има пари в хазната. Наместо това парите, които в предишни години минаваха през гражданите преди да стигнат до монополистите, сега отиваха директно в тях или поне по доста по-кратък път. Изключването на хората от потока на парите е това, което прати много хора в мизерията. Тоя дребен заем напрактика е един лек симптом, който показа, че Борисов е сгафил, а не е проблем сам по себе си.
Това е дразнещото. Пускат се някакви кръчмарско-активистки сметки наречени журналистика и имащи много повече с партийната пропаганда, а после това минава за и аз не знам какво. Няма как човек да не се вбеси, когато реалните проблеми се подменят, за да се подкара тълпата по-бързо в дадена посока. Няма как да се съглася и да не възразя, когато прасето Наполеон иска да измести фермера Джон, а аз пак да си паса трева и да давам мляко.
Не бъдете идиоти и не викайте за чужди интереси, а мислете!

20.02 2013 в 21:05

Само дето Дянков е взел заем (с помощта на облигации) от банкерите и след 6 месеца, ще им го върне (който и да е тогава финансов министър) с 0,5% лихва за 6-те месеца, което ще рече, че ще им даде 4 милиона под формата на лихви. Т.е. банките ще заработят 4 милн "честни" пари, които просто ще се изплатят от бюджета, т,е, от нашите пари. Та так... оказа се кон за кокошка. Заради 8 млн за зърнопроизводителите, Данков ни нахендри на банкерите, които ще заработят след 6 месеца 4 млн от лихви - както се вижда половината от дължимото за зърното отива за лихви по заем, който незнайно защо е толкова голям - 800 млн. след като беше само за субсидиите.

20.02 2013 в 21:02

Не разбрахте ли, че парите спешно трябваха на зърнените босове , за да си купят нови бентлита бе?

20.02 2013 в 20:54

Лихвата е 1%, но не това е важното, а за чий *** бе нужен тоя заем изобщо?

20.02 2013 в 19:54

Парите за референдума са дадени за хонирари на обикновени хора да организират избирателни секции, така че за тях въобще не може да се съжалява; нахранили са български семейства!

20.02 2013 в 19:53

Aми тези 8 милиона трябва да ги вземат от Дянков през август, щото той не е предвидил парите , които , трябва да се дадат на земеделците ! След като не си е свършил работата както трябва , да плаща !! Не да се вземат пак от нас ! И по-добре да се върне там, от където е дошъл !