Уволнението на Дянков излезе 8 милиона на хазната

20 февруари 2013 в 18:35 4498 14

Изплащат парите на зърнопроизводителите, Снимка: БГНЕС
Изплащат парите на зърнопроизводителите, Снимка: БГНЕС

Бързото изплащането на субсидиите за зърно, станали повод за уволнението на министър Симеон Дянков, ще струва на хазната 8 милиона лева. Това показва днешната сделка с държавни облигации, сключени от Министерството на финансите за попълване на фискалния резерв, който бе използван за изплащане на субсидиите в размер на 800 милиона лева.

Ценните книжа за 800 милиона лева, успешно пласирани днес от МФ, са шестмесечни и са с ниска доходност - 1 %. Това означава, че през август държавата трябва да изкупи облигациите обратно, плащайки допълнително 8 милиона лева на купувачите.

По-голямата част от печалбата ще отиде в няколко банки, които финансовото министерство не обяви – те са купили 81.3 % от облигациите. Пенсионни фондове са купили 9.5 % от емисията, а други инвеститори – 9.2 %.

Премиерът в оставка Бойко Борисов обяви, че причината за отстраняването на Дянков е било намерението му субсидиите на зърнопроизводителите да се изплатят чак през март – април, тъй като хазната не разполага с тях. Производителите обаче заплашиха с нови масови протести и Борисов принуди вицепремиера да извади средствата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews