Турски националисти хакнаха сайта „Афера“

Юлиан Христов 15 февруари 2012 в 16:01 2178 1

Турската националистическа групировка "Национални сили" хакна интернет сайта afera.bg.

На сайта се появиха снимки и част от историята на Турция. Организацията е базирана в Турция и се смята, че тя има връзки с членове на военната върхушка в страната.

Групировката прокламира дейността си в светлината на популярното в Турция дело "Ергенекон", което тресе страната от години. По това дело са подсъдими високопоставени военни, политици, адвокати и журналисти, които бяха обвинени в подготовката на преврат срещу турското правителство. Съдебният процес отразява пряко борбата за надмощие между правителството на Партията на справедливостта и развитието (ПСР), чиито корени са в политическия ислям, и светския елит, включително генерали, съдии и професори.

Именно вторият полюс е защитаван от "Националните сили". Портретът на Кемал Ататюрк, който се появи в съобщението показва, че организацията няма религиозни убеждения, а е насочена изцяло към защита на светската държава. Актът на сваляне на българския сайт е свързан с демонстрирането на надмощие. Фактът, че става въпрос за варненски сайт, е свързан с наличието на много турски студенти във Варненския свободен университет, коменираха за OFFNews.bg наблюдатели на събитията в Турция. Актът няма нищо общо с вътрешната политика в България или българо-турските отношения. В случая по-скоро става въпрос за пропаганда.

"Национални сили" се обявяват за "национални интернет защитници", а в текста, който се появи на българския сайт, се проследява историята на турския етнос до първите заселници, които основават Турция.

Наскоро по ключовото дело, което се води в Турция, се появи и българска следа. Според публикации във в. "Заман" турски върховен съдия е бил убит по искане на бивш полковник от турската армия, живеещ в България. Изданието се позовава на документи на турското разузнаване. Според тях адвокатът Алпарслан Арслан, който през 2006 г. застреля в Анкара съдията от Държавния съвет (най-висшия съдебен орган в Турция) Мустафа Йозбилгин, се е срещнал преди нападението с пенсиониран полковник от турската армия, живеещ в България. Тайните служби са изпратили доклад за убийството на магистрата във Върховния наказателен съд в Истанбул, който разглежда делото срещу групата "Ергенекон".

Според турското разузнаване поръчката за нападението срещу висшия магистрат е била направена от бивш полковник, живеещ в България. Малко след атаката бе разкрито, че по сметката на бащата на убиеца Арслан е преведена значителна сума пари. Той първо отхвърли обвиненията срещу сина си, но по-късно заяви, че синът му е направил добро дело в името на Бог. Три години след убийството обаче в рамките на процеса стана ясно, че атентатът е организиран от "Ергенекон". Сега става ясно, че нападението е извършено малко след посещението, което Арслан е направил при пенсионирания военен в България. Смята се, че полковникът, чието име не се съобщава, е искал да вкара и скрие в Турция двама чеченци, чиято роля за атаката все още не е изяснена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша