Тренчев изобрети реактор в Овча купел (снимки)

Вероника Шербанова 15 ноември 2012 в 13:46 6660 19

Изобретение за отопление и гореща вода, Снимка: БГНЕС
Изобретение за отопление и гореща вода, Снимка: БГНЕС

Устройство за отопление и гореща вода представи в четвъртък президента на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев.

Изобретението е дело на Тренчев и инж. Борислав Борисов. Прототипът е трети подобрен вариант на уреда.

"Вместо на Малдивите или на Канарските острови, правихме експериментите в "Овча купел", в домашна обстановка", обясни Тренчев. Устройството е направено ръчно и един екологичен, евтин и прост метод с приложение в различни сфери на бита, допълни той.

Освен за отопление и гореща вода, устройството може да се използва още за топене и изпаряване на различни материали и горене на отпадъци, включително и опасни.

„Устройството би влязло в употреба в медицинските заведения и като част от ядрените инсталации“, посочи Константин Тренчев.

Тренчев и Борисов уточниха, че окончателният вариант на устройството ще е много по-голям от показания. Предстои да се търси начин за използване на енергията на пламъка. 

Уредът се захранва с ток от електрическата мрежа и за него се използва минерална вода, защото е по-чиста. Необходимата енергия е около 2500 W и би струвало не повече от 2000 лева, обясниха създателите му.

Те отказаха да коментират колко ще струва отоплението на апартамент и изобщо какво е полезното действие. „Има още много работа и не искаме да споделяме много неща за откритието си, за да не се спекулира“.

Тренчев и Борисов са категорични, че нямат намерение с изобретението си да изместят сегашните източници на енергия. 

Президентът на КТ „Подкрепа“ каза още, че не е оптимист по отношение на бъдещето на науката в България.

„Българската наука е в критично състояние поради отношението на политиците към него. Участието на частния бизнес е безперспективно, тъй като много бизнесмени са без висше образование, а моралът им се основава на това каква кола карат и дали да е Русата или Черната Златка“, уточни той.

По думите му единствената надежда за развитие на българската наука според него е в чуждите корпорации, които имат интерес у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!