Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Тошо Тошев осъди България в Страсбург

02 октомври 2012 в 16:41 2933 0

Тошо Тошев, главен редактор на в.
Тошо Тошев, главен редактор на в. "Преса". Снимка: БГНЕС, архив

Журналистката Светлана Йорданова и бившият главен редактор на в. "Труд" Тошо Тошев (настоящ главен редактор на в. "Преса") са осъдили България в Страсбург, съобщава "Правен свят".

Европейският съд по правата на човека призна (ЕСПЧ), че спрямо двамата българските власти са извършили нарушение на правото им на свободно изразяване, регламентирано от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи.

Поводът за решението на съда в Страсбург е съдебен произвол срещу журналистката и Тошев, в качеството му на главен редактор на в. "Труд". Двамата са били осъдени от български съд да платят обезщетение на бивши служител на МВР и на Националната следствена служба.

Николай Тодоров е бил цитиран като обвиняем в публикация на вестника от 1996 година.  Скандалното е, че в публикацията, с автор Светлана Йорданова, се цитира напълно добросъвестно официално съобщение на пресцентъра на МВР, както и на прокурор от военна прокуратура за образувано наказателно производство, направено в присъствието на няколко журналисти и отразено и в други медии. Наказателното дело срещу бившия служител на МВР Николай Тодоров за злоупотреба със служебно положение (неправомерно присвояване, укриване и използване на секретни служебни документи) беше прекратено години след това.

Светлана Йорданова, която сега работи като редактор във в. "24 часа", ще получи обезщетение от 4500 евро плюс 1518 евро за разноски по делото. Тошо Тошев не е претендирал обезщетение за вреди и разноски по делото.

"Това е най-доброто решение срещу България, визиращо свободата на словото и даващо стандарт за границите на допустима намеса на държавата в дейността на медиите и журналистите", заяви за "Правен свят" адвокат Михаил Екимджиев, който заедно с Катина Бончева защитаваше Йорданова в Страсбург.

Адвокат на Тошо Тошев пред Европейския съд по правата на човека бе Ина Лулчева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!