Топ 20 на университетите в света за 2013 г.

Последна промяна на 11 септември 2013 в 10:53 7137 10

Масачузетският технологичен институт (MIT)
Масачузетският технологичен институт (MIT)

Масачузетският технологичен институт (MIT) е на върха за втора година в световната класация на университетите на консултантската компания QS за 2013/2014 г. Британските ВУЗ-ове бележат ръст. В Топ 10 влизат само американски и британски университети.

И тази година САЩ остават световен лидер във висшето образование. Първите две места са също за САЩ, заемат ги MIT и Харвард. Щатите имат 130 вуза от първите 700 в класацията. 6 от тях са в Топ 10, а 13 - в първите 20.

Шест британски висши училища намират място сред първите 20, осем са в Топ 50 и 18 - в Топ 100, според класацията. Кеймбридж (№3),University College London (UCL), Imperial College и Оксфорд намират място в Топ 10. В първите 20 път са още Единбург, и King's College London. За година университетът в Единбург се е изкачил от 21 на 17-о място, а King's College заема 19-ата позиция, а в предишната класация беше на 26-а.

Въпреки доброто си представяне Великобритания трябва да инвестира повече във висшето си образование, ако иска да запази позицията си, отбелязва Джон О'Лиъри от QS.

От останалите европейски университети най-напред е класиран Технологичният университет в Цюрих, който заема 12-о място.

Канада има два университета в Топ 20. Двата най-добри колежа в континентална Европа са швейцарски. Франция има един-единствен университет в първата петдесетица, а Германия – нито един. Китай влиза с два университета сред най-добрите петдесет. Изненада е, че сред бързо развиващите се икономики Индия не е успяла да вкара нито едно учебно заведение сред първите 200.

Тази година като цяло се наблюдава възход на техническите университети, както и на учебните заведения от Азия и Австралия. Най-голям скок напредък има при Корейския институт за наука и технологии – от 100-о място на 63-о.

Ето и подреждането на първите 20 (подредбата стига до №19, защото има университети, които заемат едно и също място в класацията):

1

Massachusetts Institute of Technology (MIT)

 

2

 

Harvard University

 

3

 

University of Cambridge

 

4

 

University College London (UCL)

 

5

 

Imperial College London

 

6

 

University of Oxford

 

7

 

Stanford University

 

8

 

Yale University

 

9

 

University of Chicago

 

10=

 

California Institute of Technology (Caltech)

 

10=

 

Princeton University

 

12

 

Eth Zurich (Swiss Federal Institute of Technology)

 

13

 

University of Pennsylvania

 

14

 

Columbia University

 

15

 

Cornell University

 

16

 

Johns Hopkins University

 

17=

 

University of Edinburgh

 

17=

 

University of Toronto

 

19=

 

Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne

 

19=

 

King's College London

 

Пълната класация вижте ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.09 2013 в 16:58

Коректор,
и на мен са ми преподавали такива, на които съм се възхищавал, безспорно и в БГ има изключително добри учители. Но имаше и не малко такива, които просто си водеха лекции от някаква тетрадка, без да се постараят да обяснят на студентите каква е целта на техния предмет и как можем да използваме тези знания в професията.
С предишния си пост не исках да упреквам преподавателите, а да кажа каква разлика аз виждам в преподаването, което е съвкупност от много неща и не зависи единствено от лектора, а именно материална база, актуална програма, креативна среда...
Ето, заводите в които ти си практикувал казваш, че вече са бивши такива, а ако беше следвал в MIT щеше да си се занимавал технологии и машини от бъдещите заводи. Естествено тук преподавателите нямат никаква вина, а цялата ситуация в нашата страна.

12.09 2013 в 15:56

Ицо,

не те знам акво си учил и какво си завършил, но твоето мение за нашите преподаватели си го дръж за теб. Аз на моите преподаватели от ВМЕИ - габрово свалям шапка. Хората ни подготвяха както беше необходимо, особено теоритично. Практиката на вече се придобиваше във бившите вече заводи. Който имаше основата и желание най-вече се развиваше в специалността си.

12.09 2013 в 11:47

По-добър от Пернишкио нема, е па нема!

12.09 2013 в 10:15

Действително университета има голямо значение за качеството на образованието, което получаваш. Не съм имал шанса да уча във въпросните топ университети, но в Интернет има видео-лекции от MIT, Stanford.. и всеки може да види каква разлика има в преподаването в сравнение с машите ВУ. Там някак си преподавателите се стараят да предадат техните знания на студентите, а не просто да си изпеят урока. Умеят да обясняват доста сложни неща по един елементарен и разбираем начин, бе правят го с удоволствие.
Естествено всичко това е свързано и с много пари. Университетите с огромни бюджети могат да си позволят най-добрите преподаватели и съответно най-модерните лаборатории и учебна база.

12.09 2013 в 09:42

Хаха, ти стратегии ли си мислиш, че вкарваш с това име?! Не мина! ;)

Съветвам те да се концентрираш върху собственото си "вещество" занапред ;)

А, и още нещо... Децата ти ,ако нямат мозък- никой от гореизброените университети няма да им го налее! Ама това не е важно в днешно време, колко акъл имаш, а какви хора познаваш; и тук и там ;)

12.09 2013 в 08:57

На UCL годишния бюджет е 700 милиона паунда (1,6 милиарда лева), на цялото българско висше образование - 400 милиона. К'во пра'им?

12.09 2013 в 01:01

Е личи си че не си възпитаник на горните университети. Ако не друго, поне нямаш нищо за промиване.

11.09 2013 в 15:03

Промиване на мозъци... Който плаща проучването- води класирането!;) кой-кой- Щатите и Великобритания?!? Дето не могат да си набавят достатъчно квалифицирана работна ръка, та се налага да внасят от нашите "треторазрядни" унита :)

11.09 2013 в 14:33

А къде е университетът в Долно Уйно (или беше Горно...?)?

11.09 2013 в 11:30

Поля твоите висши от къде бяха? хахахахахаха само социалистически университети!
 
X