Цонко Цонев се срещна с протестиращите за строежа край Яйлата

Владимир Йончев 15 май 2013 в 19:15 1845 5

Строежът в местността Яйлата няма да е сред спасените. Мораториумът ще пази само жилищните сгради, които са
Строежът в местността Яйлата няма да е сред спасените. Мораториумът ще пази само жилищните сгради, които са "единствено жилище", заявиха от левицата

Кметът Цонко Цонев слезе при хората, които протестираха пред сградата на общината в Каварна заради строежа край Яйлата и ги покани в кабинета си, за да им покаже цялата документация по случая.

"Показах им всичко, което сме правили през годините, за да спрем този строеж и отговорите на държавните институции. Това са едни много симпатични и сърцати хора, които искрено обичат Камен бряг", разказа кметълът пред OFFNews.

В края на срещата дори един от протестиращите предложил Джулая да се проведе край строежа на Малката Яйла, а не на Огънчето на Камен бряг, където по традиция се провежда от години. Цонев обаче обяснил, че това не е възможно.

Не са верни слуховете, че работата по строежа продължава и че се излива нова плоча, каза кметът. След като ги чул днес по обед той отново пратил проверка в Камен бряг дали заповедта му за спиране на строежа се изпълнява.

Докладваха ми, че не се стри и в района няма работници, каза кметът.

Драмата със строежа на едно от най-красивите места в България избухна отново в деня за размисъл. Тогава местни жители сигнализираха OFFNews, че в нощта на 10 срещу 11 май десетки камиони са минали по черния път откъм село Свети Никола, стоварили са голямо количество строителен материал и генератор и в нощта преди изборите ще започне изливането на бетона.

Новината взриви социалните мрежи, а кметът на Каварна в понеделник издаде заповед за спиране на строежа.

Това е втората заповед на Цонко Цонев за спирането на същия строеж. Първата беше отменена от Върховния административен съд.

Собственици на мястото са двама братя от Генерал Тошево. Документите, които те са извадили още преди години са за реставрация на стара рибарска хижа, която е била на същото място преди много години.

Според официалните документи тя е на границата на архитектурния резерват - Яйлата - уникален комплекс с много стари некрополи, византийска крепост и скални пещери, използвани за казарми от римските легиони. През средновековието 3 от тях са използвани за църкви, а някои са килии на монаси-отшелници.

От няколко дни обаче се коментира и друга версия - че Малката Яйла и строежът попадат във границите на резервата.

Може и така да е, но в документите, издадени от официални институции, с които общината е длъжна да работи, никъде няма такова нещо. Ако някой представи официална карта, според която строежът попада в границата на резервата, тогава нещата стават съвсем други, коментира Цонев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови