Търговският регистър рухна

Последна промяна на 29 юни 2012 в 18:07 2141 24

Интернет. Снимка: www.sxc.hu
Интернет. Снимка: www.sxc.hu
Сайтът на Търговския регистър рухна. Десетки не могат да подадат финансовите отчети на фирмите си. Крайният срок е 30 юни, проблеми със сайта има поне през последните две седмици. Близо 13 пъти са скочили подадените заявления за финансовите отчети на фирмите в Търговския регистър. Това доведе до блокиране на сайта, обясниха от Агенцията по вписванията в отговор на запитване от OFFNews.bg.

Потърсихме агенцията, защото наши читатели постоянно алармират за проблема и за това, че няма да успеят да спазят последния срок за подаване на заявленията си, който изтича на 30 юни (събота). За да подадат заявленията си, някои са изчаквали нощните часове, когато натовареността е по-малка.

Проблемът доведе дори и до политически декларации. От ВМРО-НИЕ посочиха като причина чиновническо безхаберие. „По този начин се пречи на фирмите да спазят срока, който, ако нарушат, ще бъдат глобени от държавата в порядъка на минимум 1000 лева. В същото време целият стопански живот остава блокиран, защото нито фирмите, нито институциите могат да направят нужните им справки, проверки, актуални състояния и други услуги през Търговския регистър“, се казва в разпратено от партията съобщение.

От агенцията обясняват възникналите технически проблеми с особено интензивния наплив от подадени заявление. Ако средно дневно броят на подадаваните по електронен път заявления е около 1000-1200 заявления, то на 28 юни техният брой е бил 15 719, сочи справката.

На всеки две секунди се подава заявление, като от 00.00 часа до след 16.00 часа днес са подадени над 8000 заявления. Вчера са подадени 15 000, докато на гише са подадени едва 100. Системата е изключително натоварена“, обясни Илияна Жотева от пресцентъра на Агенцията по вписванията. Тя обясни, че сайтът не е спирал да работи и не е блокиран, какъвто е бил случаят от миналата година.

От справката става ясно, че в последните три дни на миналата седмица, подадените по интернет и на гише заявления са почти равни като брой. Истински наплив за подаване на заявления по електронен път обаче се наблюдава в дните 26, 27 и 28 юни, като в първите два дни е съответно 10 366 към 5111 в полза на електронното подаване и съответно 10 222 на 1680.

Тъй като последният срок за подаване на заявленията е утре, въпреки че е почивен ден, някои клонове на агенцията ще работят извънредно от 9.00 до 15.30 часа (пълния им списък виж ТУК.)

Появиха се дори твърдения, че блокирането на сайта се прави умишлено, така че чиновниците в агенцията да не се затрупват с много документи. Не липсват и твърдения, че причината са лошите технически характеристики и възможностите на сървърите. Отговорът, който дадоха от Агенцията по вписванията е, че истинската причина е в това, че много хора просто са изчакали в последния момент, за да подадат заявленията си. От там са категорични, че IT-специалистите не спират да следят сайта и се намесват постоянно, когато има реални технически проблеми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.07 2012 в 01:13

Неявната причина, също е ясна за всеки запознат с делата на мулти - мафията не създава, тя краде. Обикновено се напасва крадена система към ситуацията и нещата се решават. Да не забравяме, че шефове в Мулти бяха всички шефове на заводите в правец, Ботевград, въобще научно-техническите революционери. Затова не може да се каже точно това некадърност ли е или мафиотщина, а най-вероятно и двете заедно. Ситуацията много прилича на софтуерът за детските градини, където проблемът не беше в компютрите, а въобще в концепцията. Първоначалното решение сървърът да играе ролята на ролетка, която ще определи кой пръв е натиснал копчето от 20000 едновременно натиснали клавиш е пълно безумие. Трябваше им две години да проумеят, че е най-добре да се теглят на случаен принцип децата и нещата се оправиха. В оригиналната крадена система апликацията генерира GUID -глобален уникален идентификатор за маркиране на документ, при това генериране се използва случайно число. Само че генерирането на GUID от Oracle е на база на timestamp. И въпреки че държавните прошляци наблюдаваха 3 години оригиналната система преди да кажат на Бойко, че ще става велик начело на електронното правителство се оказва, че няма кой да съобрази толкова просто нещо. Когато става въпрос за цялата държава подобни въпроси са с най-ниската трудност, но какво да се прави докато живеем във времената на победилата комунистическа мафия нещата все ще са такива - наглост, простотия, лакомия.

02.07 2012 в 00:54

Явната причина е абсолютна некадърност. Липса на концепция и архитектура на системата. Преди време с голям напън прочетох концепцията за електронно правителство. Направена е на базата Oracle не случайно, а защото Технологика дълги години им е била представител в България, а Технологика е от обръча фирми свързани не само с Мултигруп, но и с проекти в армията. Oracle синхронизира данни чрез timestamp което е безумие. В концепцияата за електронно правителство има два центъра за точно време. След като Бойко отреже лентата и на електронното правителство съвсем ще цъфнем с тенденция обаче да вържем на кукуво лято. Неявната причина,

01.07 2012 в 11:40

Че сайта е некадърно направен това е ясно. Като го гледам, мога да разгадая и с какво е правен (или по-скоро някой се е учил върху правенето на системата).

Обаче отделно от това - фирмите ги имат тия отчети готови към 31.03, къде спяха 3 месеца?

01.07 2012 в 11:29

Входящият номер се генерира при подписване, не при влизане в модула за качване на документи. Съответно дори при това ограничение, още много преди него системата се сгърчва. Иначе смятам, че Wattie най-добре е разпознал основния им проблем.

30.06 2012 в 12:27

Входящият номер е година/месец/ден/час/минута/секунда примерно 20120617135421Колко неУмен трябва да си да не помислиш,че това ти ограничава системата до 1 запис в секунда ,а реалните и възможности са доста по-големи... неУмните така не ограничават само външни потребители ами и себе си. Иначе някой е взел едни добри пари за направата на великия им "софтуер". Все едно да имам 1000 коня кола с 300 на километража и тя да е ограничена електронно до 150 километра...
Бошнаков не лъже! Това е максимума в момента. И хората са му виновни.
Обаче никъде никой не споменава,че всъшност това е софтурно ограничение -недомислица,а не защото машините са им слаби. Демек - АВ-ТР са виновни!
Обаче телевизиите не показахте един независим ИТ специалист да каже за какво става въпрос!! Така неразбиращ от ИТ човек бива подведен,че агенцията е изрядна отвсякъде и народа е виновен!!!

30.06 2012 в 04:34

"IT-специалистите не спират да следят сайта и се намесват постоянно, когато има реални технически проблеми." - И С ТЯХНА И БЕЗ ТЯХНА НАМЕСА САЙТА НЕ РАБОТИ. ЦЯЛА НОЩ ЛИЧНО АЗ СЪМ ГО СЛЕДИЛА БЕЗ ДА ИМАМ НИКАКВА ВЪЗМОЖНОСТ "ДА СЕ НАМЕСВАМ". СЕСИЯТА МИ ТРАЕ ПО 2-3 СЕКУНДИ И МЕ ИЗХВЪРЛЯ. ЗА КАКВА РАБОТА И НАМЕСА ГОВОРИМЕ.

30.06 2012 в 02:02

НЯМАМ НИКАКВА НАДЕЖДА, ЧЕ ЩЕ УСПЕЯ ДА ВЛЕЗНА В САЙТА, ТА ТОЙ ИЗОБЩО НЕ ФУНКЦИОНИРА. ПОДИГРАВАТ СЕ С НАС. НИКОЙ НЕ ГО Е ЕНЯ. НА ТАКИВА СПЕЦИАЛИСТИ НИ СЕ ДЪРЖИ АДМИНИСТРАЦИЯТА, КОЯТО НЕПРЕКЪСНАТО СИ АКТУАЛИЗИРА ТАРИФИТЕ И ГЛОБИТЕ. БЕЗОБРАЗИЕ...ШЕСТ ПЪТИ ДА НЕ МОГА ДА СИ ПОДПИША ЗАЯВЛЕНИЕТО Г2. ПРЕПУСКАШ КАТО НА СЪСТЕЗАНИЕ ЗА БЪРЗО ПИСАНЕ И ТЕ ИЗХВЪРЛЯ НЕПРЕКЪСНАТО. КОЙ ЩЕ ПОЕМЕ ОТГОВОРНОСТ? СПЯЩИТЕ? БЛАГОДАРЯ НА OFFNEWS ЧЕ ЗАПЕЧАТВА РАЗОЧАРОВАНИЕТО МИ. НЯМА КАК ПРОДЪЛЖАВАМ...В САЙТА НА НАП ПОНЕ СЕ ИЗВИНЯВАТ ЗА СЪЗДАДЕНОТО НЕУДОБСТВО, НО В ТЪРГОВСКИЯТ РЕГИСТЪР СА СЕ ИЗПОКРИЛИ. ТЕЗИ ГФО ЗАЩО ИЗОБЩО ТРЯБВА ДА ГИ ОБЯВЯВАМЕ И ТУК, В НСИ ГИ ИМА, В НАП ГИ ИМА - ООООО, ИЗВИНЕТЕ ТАМ ГИ ОПОВЕСТЯВАМЕ БЕЗПЛАТНО,А ТУК ТРЯБВА ДА СИ ПЛАТИМЕ ЗА НЕРВИТЕ КОИТО НИ КЪСАТ ГОСПОДА СПЕЦИАЛИСТИТЕ, ТА КАК ЩЕ РАЗБЕРЕМЕ КАКВИ СА СУПЕР СПЕЦИАЛИСТИ...

30.06 2012 в 01:24

Service Unavailable

30.06 2012 в 00:48

ЗА ШЕСТИ ПЪТ МЕ ИЗХВЪРЛИ. НЯМАМ ДУМИ...БЕЗОБРАЗИЕТО Е НЕИЗМЕРИМО.

30.06 2012 в 00:38

ЗА ПЕТИ ПЪТ НЕ УСПЯВАМ ДА СИ ПОДПИША ЗАЯВЛЕНИЕТО Г2. БЕЗОБРАЗИЕ........