Търговският регистър рухна

Юлиан Христов 29 юни 2012 в 18:07 2533 24

Интернет. Снимка: www.sxc.hu
Интернет. Снимка: www.sxc.hu
Сайтът на Търговския регистър рухна. Десетки не могат да подадат финансовите отчети на фирмите си. Крайният срок е 30 юни, проблеми със сайта има поне през последните две седмици. Близо 13 пъти са скочили подадените заявления за финансовите отчети на фирмите в Търговския регистър. Това доведе до блокиране на сайта, обясниха от Агенцията по вписванията в отговор на запитване от OFFNews.bg.

Потърсихме агенцията, защото наши читатели постоянно алармират за проблема и за това, че няма да успеят да спазят последния срок за подаване на заявленията си, който изтича на 30 юни (събота). За да подадат заявленията си, някои са изчаквали нощните часове, когато натовареността е по-малка.

Проблемът доведе дори и до политически декларации. От ВМРО-НИЕ посочиха като причина чиновническо безхаберие. „По този начин се пречи на фирмите да спазят срока, който, ако нарушат, ще бъдат глобени от държавата в порядъка на минимум 1000 лева. В същото време целият стопански живот остава блокиран, защото нито фирмите, нито институциите могат да направят нужните им справки, проверки, актуални състояния и други услуги през Търговския регистър“, се казва в разпратено от партията съобщение.

От агенцията обясняват възникналите технически проблеми с особено интензивния наплив от подадени заявление. Ако средно дневно броят на подадаваните по електронен път заявления е около 1000-1200 заявления, то на 28 юни техният брой е бил 15 719, сочи справката.

На всеки две секунди се подава заявление, като от 00.00 часа до след 16.00 часа днес са подадени над 8000 заявления. Вчера са подадени 15 000, докато на гише са подадени едва 100. Системата е изключително натоварена“, обясни Илияна Жотева от пресцентъра на Агенцията по вписванията. Тя обясни, че сайтът не е спирал да работи и не е блокиран, какъвто е бил случаят от миналата година.

От справката става ясно, че в последните три дни на миналата седмица, подадените по интернет и на гише заявления са почти равни като брой. Истински наплив за подаване на заявления по електронен път обаче се наблюдава в дните 26, 27 и 28 юни, като в първите два дни е съответно 10 366 към 5111 в полза на електронното подаване и съответно 10 222 на 1680.

Тъй като последният срок за подаване на заявленията е утре, въпреки че е почивен ден, някои клонове на агенцията ще работят извънредно от 9.00 до 15.30 часа (пълния им списък виж ТУК.)

Появиха се дори твърдения, че блокирането на сайта се прави умишлено, така че чиновниците в агенцията да не се затрупват с много документи. Не липсват и твърдения, че причината са лошите технически характеристики и възможностите на сървърите. Отговорът, който дадоха от Агенцията по вписванията е, че истинската причина е в това, че много хора просто са изчакали в последния момент, за да подадат заявленията си. От там са категорични, че IT-специалистите не спират да следят сайта и се намесват постоянно, когато има реални технически проблеми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!