Станишев: Никой не може да забрани на Пеевски да пише закони

Елица Мартинова 15 октомври 2013 в 14:55 3229 18

Сергей Станишев, Снимка: Лъчезар Ангелов
Сергей Станишев, Снимка: Лъчезар Ангелов

„Никой, струва ми се, не може да отнеме правото, на който и да е народен представител, да има законодателна инициатива“.

Това заяви на пресконференция във вторник лидерът на БСП Сергей Станишев в коментар по законопроекта за прозрачност в медиите, който депутатите на ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев ще внесат в парламента.

Председателят на левицата подчерта, че не е запознат с разработените от Пеевски и Цонев текстове. Станишев все пак коментира, че от това, което е прочел в медиите, смята, че „намеренията са принципно добри“.

Той коментира, че БСП си има свои виждания по въпроса и има вероятност да излезе с друг законопроект в областта. Станишев бе категоричен, че обществото се нуждае от законодателство, което да ограничи достъпа на офшорните компании до икономическата и медийните сфери, както и до обществените поръчки.

„Такъв законопроект (регламентиращ прозрачна собственост в медиите – бел. ред.) трябва да бъде обсъден много широко и в университетски среди, и с главни редактори, и с ръководители на медиите. Трябва да има ясни правила, осигуряващи прозрачност, критерии за обективност. Очевидно е, че България се нуждае от законова уредба, която да преподреди сферата по начин, удобен за българското общество“, смята Станишев.

Във връзка с вота за недоверие председателят на ПЕС заяви, че левицата ще се постарае да осигури максимално присъствие в зала. Станишев не пожела да коментира слуха, че част от депутатите на „Атака“ са в Австрия, и как това би се отразило на утрешното заседание. По думите му е „нелепо“ парламентарната група, която внася вот на недоверие, да не желае да има дебат по въпроса.

„Виждаме, че политиката на ГЕРБ цели само едно нещо – дискредитация на българския парламент, като цяло - дестабилизирането му и обезсмислянето му в очите на българските граждани. Много са слаби в политическо отношение, не могат да изнесат един дебат, затова използват процедурни хватки за постигане на политическите си цели, защото на полетическо поле не може да спечелят“, каза Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!