Според шефа на БНБ кредитите поевтиняват

15 декември 2012 в 11:33 1372 0

Иван Искров, управител на БНБ. Снимка БГНЕС
Иван Искров, управител на БНБ. Снимка БГНЕС

Кредитите ще продължат да поевтиняват през 2013 г., обяви управителят на БНБ Иван Искров в обзорното предаване „Годината" на Дарик."

„Кредитите поевтиняват през цялата 2012 година. Ако държавата се беше намесила, грубо, с бутонките напред, както се казва, да регулира, тогава със сигурност нямаше да поевтинеят, а щяха точно обратното на очакванията - поради нарасналия риск да се оскъпят", смята Искров.

Той напомни, че се е обявил срещу въвеждането на данък върху лихвите от депозитите. Той обаче не смята, че този данък ще накара българите да извадят парите си от банките. По думите му депозитът остава най-добрата и сигурна инвестиция.

По данни на БНБ на годишна база кредитирането е нараснало с 3,3% спрямо 2011 г. Лошите кредити пък нараствали с по-бавни темпове от миналата година.

На въпрос кога България трябва да въведе еврото, Искров отговори, че еврозоната очевидно не е в кондиция да приема нови членове в момента.

„Дори утре да започнем да чукаме, да се натискаме и да викаме„Хайде, от утре, от утре", никой няма да каже „Добре дошли сте" по простата причина, че те първо трябва да си решат проблемите. Това е като семейство в скандал - първо трябва да се разберат и тогава да канят гости", образно коментира шефът на БНБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!