Спецпрокурори на бунт срещу шефа си, плашат с оставки

OFFNews 18 октомври 2013 в 14:10 2248 0

Спецсъд. Снимка: Сергей Антонов
Спецсъд. Снимка: Сергей Антонов

Обвинители от специализираната прокуратура молят в писмо до Висшия съдебен съвет (ВСС) да бъдат преместени на друго място, ако не бъдат взети мерки спрямо началника им Светлозар Костов.

В открито писмо до ВСС те изразяват категорично несъгласие с изявленията на Костов в предаването „На светло с Люба Кулезич“ от 13 октомври, в което той твърди, че работата на прокуратурата е зависима от политическата конюнктура. Той дори намекна, че се прави опит да му се пречи да работи по делото "Октопод", в което е наблюдаващ прокурор.

Изявлението на Костов дойде десетина дни след провала му в конкурса за шеф на Апелативната специализирана прокуратура. След като Костов не получи нито един глас от членовете на ВСС, той дори намекна, че е готов да подаде оставката си.

„Всяко наше действие е било съобразено със закона и доказателствата по делата, а не е подчинено на това коя политическа сила в момента е на власт“, казват 9 от общо 14-те държавни обвинители в спецпрокуратурата. Те не са съгласни с „внушението“ на шефа им, че промяната на политическа конюнктура в държавата е повлияла отрицателно на работата на обвинителите.

В писмото си те изразяват несъгласие и с „нападките“ на Костов срещу ВСС за „непрозрачен“ и „нечестен конкурс за административен ръководител на Апелативната специализирана прокуратура, в който били впрегнати лобита и интереси, пречещи да бъде избран той“. Според тях „подобни внушения, без да са основани на факти, несправедливо дискредитират съдебната система, висшия ѝ кадрови орган и държавните институции като цяло“.

Пред в. "Труд" от прокуратурата разказаха, че след като научил за писмото на подчинените си, Костов едва ли не искал да претърсва компютрите им, за да разбере кой го е изпратил. Затова спецпрокурори са изпратили сигнал до етичната комисия на ВСС, че шефът им е оказвал психологически натиск. Твърдели също, че работят при отровен микроклимат. "Не съм запознат с писмото", коментира Костов пред "Труд".

Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че е командировал Костов в Софийска градска прокуратура заради делото "Октопод". "Така трудно някой ще каже, че някой се опитва да отстрани Костов от делото." Цацаров каза, че не приема терминологията в медийните изяви на Костов, а именно, че не е получил подкрепата на ВСС заради променената конюнктура. "Ако говориш за смяна на конюнктурата, значи преди си работил за една предна конюнктура", заяви Цацаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови