Спешната помощ е получила смешни бонуси

Нели Чолашка 17 февруари 2012 в 17:56 1385 0

Спешна помощ. Снимка: БГНЕС
Спешна помощ. Снимка: БГНЕС

12 центъра за спешна помощ не са получили никакво допълнително финансиране за миналата година, а 16 са взели незначителни суми.

Това съобщиха от Националната асоциация на работещите в спешната помощ днес във връзка с изявлението на здравния министър д-р Стефан Константинов, че 5 млн. лева са раздадени на тези центрове.

По данни на Българския лекарски съюз (БЛС), в Благоевград лекарите са получили по 11 лв. добавка за цялата година, във Варна – по 16 лв., във Велико Търново – по 50-60 лв.

"Тези пари са заработени и от медицински фелдшери и медицински сестри, които са поемали отговорностите на лекари поради незаети лекарски бройки. Не приемаме тези пари да се наричат бонуси и да се свързват с 10 млн. лв.  от здравните осигуровки на пациентите!", възмутени са от асоциацията.

"2.5 млн. лв. от тези 5 млн. лв. са платени по Закона за държавния служител и със сигурност са разпределени сред чиновниците", комантира за OFFNews.bg депутатът от Синята коалиция Димо Гяуров. Раздаването на бонуси не е незаконно и не е лошо нещо, но проблемът е, че пчеличките нищо не получават, а си ги разпределят шефовете", допълни той.

Синята коалиция извади в началото на седмицата данните за премиите, раздавани в края на миналата година в Министерството на здравеопазването и в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Заради бонус от 12 хил. лв. управителят на НЗОК беше "помолена" днес от премиера Бойко Борисов да подаде оставка.

Депутатите са изпратили запитвания до всички министерства за допълнителното материално стимулиране, което са раздали на служителите си в края на миналата година. "Повечето ведомства отказаха информация с мотива, че това са лични данни, а това не са никакви лични данни", коментира Гяуров.

Сред отговорилите ведомства отличник е Министерството на отбраната, което не е дало и стотинка допълнително материално стимулиране. Във Външно министерство и в просветното са разпределени най-малки суми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!