София ще решава за концесиите след изборите

Нели Чолашка 11 април 2013 в 12:56 1481 0

Централна баня в София. Снимка: БГНЕС
Централна баня в София. Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет (СОС) се отказа днес от три точки от дневния ред, които касаеха отдаването на концесия на банята в Банкя, както и нова процедура за концесиите за Централна баня в София и Западния парк в града.

Решението за трите концесии съветниците ще вземат най-вероятно след парламентарните избори. Днес беше последното им заседание преди вота на 12 май.

От БСП обявиха, че покрай концесията на банята ще бъде усвоен и терен от парка в Банкя, където ще бъдат построени луксозни хотели. В този терен са и чешмите с минерална вода в Банкя.

Пред сградата на общината на "Московска" 33 днес пък имаше група пенсионери, които протестираха срещу концесията.

Кметът на София Йорданка Фандъкова призна, че концесията не е обсъдена с гражданите на Банкя, но определи протеста пред общината като политически.

Внесеният в СОС доклад предвижда отдаването на банята на концесия за 35 години. Инвеститорът ще трябва да вложи 10 млн. евро, заради което ще бъде освободен от концесионна такса за първите 15 години. За следващите 10 години таксата ще е минимум 200 хил. лв. на година.

Централната баня в София се предлага на концесия от доста години, но досега никой не пожела да я вземе. Основният проблем за бъдещите инвеститори е липсата на пространство за паркиране около банята в центъра на София.

Концесията на Западния парк пък беше гласуване след доста преработки през пролетта на  миналата година, но и към нея никой не е проявил интерес въпреки факта, че не е предвидена концесионна такса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!