Смениха началството на държавната енергетика

Последна промяна на 18 юни 2013 в 21:00 3410 4

Геарги Христозов. Снимка: БГНЕС
Геарги Христозов. Снимка: БГНЕС

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев е уволнил целия съвет на директорите на Българския енергиен холдинг - Михаил Андонов, Божан Стоянов и Тодор Шопов. Това съобщи пресцентърът на икономическото министерство, без да даде подробности за решението на Стойнев.

На тяхно място в съвета на директорите са назначени изпълнителният директор на държавната ТЕЦ „Марица изток 2“ Георги Христозов и финансовият директор на централата Боян Боев.

Христозов е най-богатият директор на държавно енергийно предприятие, показа по-рано тази година имотната му декларация пред Сметната палата. Самият той обясни, че е натрупал състоянието си в частния сектор преди 2007 г., когато оглави държавната централа.

Икономическото министерство още не е обявило кой ще бъде новият изпълнителен директор на БЕХ. Енергийният холдинг обединява 8 големи държавни енергийни предприятия.

Холдингът отдавна е критикуван като „паразитна структура“, която служи за параван на кроссубсидирането между държавните енергийни предприятия, което е съществена и скъпо струваща държавна намеса в сектора. Това бе отчетено и от последната ревизия на българския енергиен сектор, направена от екипи на Еврокомисията и Световната банка по покана на служебното правителство. И двата екипа препоръчаха БЕХ да се закрие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.06 2013 в 12:52

Отново назначават престъпници в ръководството на държавните дружества, дори единият от тях осъждан.
https://bivol.bg/hristozov-tec-marica-iztok.html
https://bivol.bg/tec-marica-gamizov.html
Мерзост, корупция и дебелоочие- това са управляващите фигури от годините на прехода. А последните се опитват да задминат всички и по трите показателя. Това решение за смени в БЕХ и по-конкретно новите фигури Боев, Христозов и Желязков е съпоставимо с наглото задкулисно назначение на Пеевски. Господа управляващи, ще преядете от власт- разбирайте крадене. Всички на улицата, протестите до дупка и ако и тогава правителството не подаде оставка, не остава нищо друго, освен да кажем "Довиждане и благодарим за рибата"

18.06 2013 в 22:30

За чии отбор играе Орешарски?

Сегашните управници осигуряват максимално обезщетение на Русия ако Белене не стане. Пореден капан….не ни ли стига Цанков Камък, зелената енергия ами и Белене…

Дали привидно случайните действия на Орешарски на са злонамерени?

1) Преди седмица Орешарски “България почти сигурно ще плаща неустойки на Атомстройекспорт”
http://btvnews.bg/bulgaria/politika/balgariya-pochti-sigurno-shte-plashta-neustoiki-na-zatomstroieksport.html

2) днес “Освободиха шефа на БЕХ Михаил Андонов”
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2071718

3) не много отдавна Райков каза “Той е един изключителен специалист и е един от нашите свидетели по делото, свързано с АЕЦ Белене”
http://3e-news.net/show/32816_shefyt%20na%20beh%20mihail%20andonov%20e%20nedosegaem%20-%20bil%20svidetel%20po%20delo to%20za%20belene%20i%20izkluchitelen%20specialist_bg/

За чии отбор играе Орешарски?

18.06 2013 в 21:31

Най-после ги махнаха тия малоумници. А препоръките на ЕК и СБ са все едно вълка да ни препоръчва как да си направим кошарата.

18.06 2013 в 21:06

Поредна чистка.....не че няма нужда ама нещо навика на правителството е да избере послушен ДПС-ар на овакантения пост