Смениха началството на държавната енергетика

18 юни 2013 в 21:00 3981 4

Геарги Христозов. Снимка: БГНЕС
Геарги Христозов. Снимка: БГНЕС

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев е уволнил целия съвет на директорите на Българския енергиен холдинг - Михаил Андонов, Божан Стоянов и Тодор Шопов. Това съобщи пресцентърът на икономическото министерство, без да даде подробности за решението на Стойнев.

На тяхно място в съвета на директорите са назначени изпълнителният директор на държавната ТЕЦ „Марица изток 2“ Георги Христозов и финансовият директор на централата Боян Боев.

Христозов е най-богатият директор на държавно енергийно предприятие, показа по-рано тази година имотната му декларация пред Сметната палата. Самият той обясни, че е натрупал състоянието си в частния сектор преди 2007 г., когато оглави държавната централа.

Икономическото министерство още не е обявило кой ще бъде новият изпълнителен директор на БЕХ. Енергийният холдинг обединява 8 големи държавни енергийни предприятия.

Холдингът отдавна е критикуван като „паразитна структура“, която служи за параван на кроссубсидирането между държавните енергийни предприятия, което е съществена и скъпо струваща държавна намеса в сектора. Това бе отчетено и от последната ревизия на българския енергиен сектор, направена от екипи на Еврокомисията и Световната банка по покана на служебното правителство. И двата екипа препоръчаха БЕХ да се закрие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови