След 4 месеца ГЕРБ ще си търси нов министър на образованието

Александра Маркарян 06 февруари 2013 в 13:01 1336 0

Акад. Стефан Воденичаров Снимка: БГНЕС
Акад. Стефан Воденичаров Снимка: БГНЕС

След четири месеца ще се върна в БАН като председател. Това обяви току-що избраният за министър на образованието председател на Академията акад. Стефан Воденичаров в отговор на въпрос на OFFNews.

Както OFFNews първи писа, уставът на Академията предвижда предсрочно прекратяване на мандата на председателя на БАН при невъзможност за изпълняване на задълженията за повече от 4 месеца. В същото време до следващите парламентарни избори има повече от 4 месеца. Това повдигна въпроса дали избраният през ноември 2012 г. за председател акад. Воденичаров ще се върне в БАН след 4 месецза или ще остане министър до края на мандата на ГЕРБ.

Вероятно текстът в устава на БАН е причина и за забавянето на гласуването в Народното събрание на кандидатурата на Воденичаров за министър, предложен от премиера Бойко Борисов. Номинацията беше направена на 30 януари, но до края на същата седмица промените в кабинета не влязоха в програмата на Народното събрание.

Днешното изявление на акад. Воденичаров обаче означава, че в началото на месец юни кабинетът на ГЕРБ отново ще остане без министър на образованието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови