СДС избира нов лидер

06 юли 2013 в 12:52 2981 8

Емблемата на СДС. Снимка: БГНЕС
Емблемата на СДС. Снимка: БГНЕС

Петима са до момента кандидатите за председател на Съюза на демократичните сили. На започналата тази сутрин национална конференция на СДС, която ще се приключи утре, ще бъде избрано новото ръководство на партията. Броят на претендентите може да набъбне, тъй като номинации ще се приемат до 13 часа днес.

Лидерският постът бе овакантен, след като последният лидер на дясната партия Емил Кабаиванов хвърли оставка след парламентарните избори, на които СДС получи едва 1,37% от гласовете на гражданите.

Петимата номинирани са бившият зам.-кмет на София Иван Сотиров, издигнат от софийската организация на СДС. главният секретар на партията Константин Арабаджиев, номиниран от Каварна, адвокатът Божидар Лукарски, Детелина Симеонова,която водеше листата на партията в Добрич за изборите, и председателят на Съюза на репресираните Драго Михалев.

В дневния ред днес е записана промяна на устава на СДС. Промените касаят избора на ръководство на партията. Предложението е то да се избира от националната конференция, а не както сега - председателят и заместниците му да се избират на вътрешнопартийни избори. Ако промяната бъде приета, ще бъде направен избор на ново ръководство на партията. 

Изборът на ново ръководство на СДС се следи внимателно от десните партии, които инициираха преговори за създаването на реформаторски блок. В тях обаче СДС не беше поканена заради фигурата на Кабаиванов, подозиран в съглашателски отношения с бившите управляващи от ГЕРБ.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!