Лицензът на „Левски Спартак“ коствал главата на министър

Юлиан Христов 19 юни 2012 в 12:46 2873 0

Алексей Петров с блезници в съда. Снимка: Сергей Антонов
Алексей Петров с блезници в съда. Снимка: Сергей Антонов

Ако нямаше смяна на вътрешния министър от правителството на Иван Костов, застрахователната компания „Левски Спартак“ е нямало да получи лиценз. Това стана ясно днес от показанията свидетел по делото срещу Алексей Петров и още четирима подсъдими за участието в организирана престъпна група за рекет и изнудване.

Свидетелката Даниела Конова, която през 1998 година е оглавявала дирекцията „Застрахователен надзор“ в Министерството на финансите, обясни че след остраняването на Богомил Бонев от министерския пост, компанията получила лиценза си, като за това имало извънредно заседание на Националния съвет по застраховането при кабинета. Така компанията получила лиценза си по-малко от месец след смяната на министър Бонев. Конова обясни още, че вътрешният министър е влизал в състава на съвета, който давал лиценза на застрахователните компании, но не изрази мнение дали Бонев е бил против даването на лиценз на „Левски Спартак“. Според нея обаче даването на лиценз на компанията било неморално и не отговаряло на законовите изисквания.

Конова обясни, че първоначалният отказ за прелицензиране на компанията дошъл след становище на нейната дирекция, че капиталите в „Левски Спартак“ били привлечени, а не – собствени, както изисквал законът. Тя обясни, че при първоначалния отказ на съвета, при нея е идвал израелски гражданин, който бил представител на инвеститорите. Той смятал, че Конова умишлено не дава лиценз на компанията и че документацията на „Левски Спартак“ била изрядна. Той дори подал две оплаквания срещу нея. В същото време Венцислав Велев, който бил представител на компанията от българска страна, отправил заплаха към Конова, като й казал, че може да се случи нещо с детето ѝ. Свидетелката твърди още, че имало информация за това, че зад „Левски Спартак“ и израелските инвеститори стояла „Мосад“, а особен интерес към лицензирането проявявало израелското посолство у нас.

Конова твръди още, че във връзка с издаването на лиценз на застрахователната компания имало съмнения за теч на информация от дирекцията.

От показанията ѝ обаче не става ясно с какво те са свързани пряко с подсъдимите.

Преди Конова беше разпитан нейният предшественик в дирекцията при финансовото министерство – Христо Христов. Той обясни, че се отказва от показанията си, които е дал във фазата на досъдебното производство през 2011 година. Тогава той бил привикан в Националната следствена служба, за да даде показания. Когато обяснил на следователя, че почти нищо не си спомня от събитията през 1998 година, получил отговор, че „трябва нещо да се напише“. Така показанията били написани от следователя, а Христов само ги разписал, като направил уговорката, че нещата може и да не стоят така, защото не помни подробности.

Днес се очаква в съда да бъде представена съдебно-медицинска експертиза, която да удостовери здравословното състояние на подсъдимия Алексей Петров. Вероятно по-късно днес адвокатите му ще поискат промяна на мярката за неотклонение от постоянен арест в по-лека. Очаква се в следващите заседания в процеса през юли като свидетел да бъде призован бившият вътрешени министър Богомил Бонев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови