Съдът върна делото срещу побойника от строителната гимназия

Юлиан Христов 27 ноември 2012 в 15:07 1219 0

Валентин Стоянов. Снимка: БГНЕС, архив
Валентин Стоянов. Снимка: БГНЕС, архив

Софийски градски съд със свое решение отмени присъдата срещу 15-годишния Валентин Стоянов, който миналата година преби 16-годишния Андрей Илчев.

Пострадалият тогава беше приет в “Пирогов” с тежки контузни рани, а по-късно беше изваден единият му бъбрек. За това деяние побойникът получи от Софийския районен съд 3 години затвор, които младежът трябва да изтърпи в поправителния дом в Бойчиновци.

Днес обаче магистратите от СГС прецениха, че има пропуски при провеждането на процеса на първа инстанция. Според съдия Иван Коев при постановяване на присъдата първоинстанционният съд е допуснал съществено процесуално нарушение като не е взел пред вид показанията на група свидетели, които твърдят, че не са видели Стоянов да е бил Андрей.

Съдът не е посочил и какви са мотивите на подсъдимия, за да иска да пребие момчето.

Във връзка с времето, мястото, начина и авторство на престъплението, съдът е кредитирал показанията само на част от свидетелите, като не е взел под внимание показанията, сочещи обратното на тях твърдение. „Поради липсата на мотиви не може да се установи, какво е приел за установено първоинстанционният съд във връзка с твърденията на тези свидетели. Следователно налице са противоречиви доказателства за авторство или съучастие при осъществяване на изпълнителното деяние от или и с друго лице, без да са изложени мотиви на кои показания се дава вяра и защо , на кои не се дава вяра и защо“, е записано в мотивите на съда.

Липсата на мотиви препятства ревизията на решението на втора инстанция, което е съществено нарушение на процесуалните правила, водещо до задължителна отмяна на съдебния акт, мотивира се съдебният състав.

Според решението допуснатите нарушения са отстраними, за това делото трябва да бъде върнато на първа инстанция и разгледано отново.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови