Съдът в Харманли блокиран, два метра вода и кал унищожават архива

Юлиан Христов 16 февруари 2012 в 09:51 1059 0

ВСС
ВСС

Архивите на съда в Харманли са наводнени и магистратите не могат да си вършат работата. Това каза днес пред членовете на ВСС председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев.

По думите на Груев в сградата на Районния съд в града има два метра вода и кал, а правораздаването е в "полеви условия". Част от архива на съда е преместен в общината, но не се знае каква част от него е унищожена. Тежко е положението в съдилищата в Пловдив и Хасково. Според Груев правораздаването в Харманли в момента функционира, но миналата седмица за няколко дни е било прекъснато. От понеделник е възстановена работата на съда, но там няма отопление.

„Пораженията и щетите са доста големи. Най-страшното е, че са намокрени и наводнени делата. Всичко е изнесено, общината е предоставила помещения, където те се сушат. Не функционира отоплението на сградата и се налага много спешена намеса от страна на Министерството на правосъдието. Днес ще разговаряме и с министър Ковачева”, коментира след заседанието Груев.

Груев поиска Бюджетната комисия във ВСС да се обърне към Министерството на правосъдието за оценка на щетите и да се водят "интензивни разговори" със застрахователите, за да може ремонтът на сградите да започнат по-бързо.

От своя страна председателят на бюджетната комисия на съвета Иван Колев обясни, че решение на проблема ще бъде намерено до края на месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови