Съдът пощади фитнеса на Марешки

20 октомври 2012 в 17:03 3514 2

Вторият етаж на клуба на Марешки на плажа Кабакум е незаконен.
Вторият етаж на клуба на Марешки на плажа Кабакум е незаконен.

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) в състав Славка Найденова (председател), Галя Костова (докладчик) и Любомира Мотова спря предварителното изпълнение на заповедта на кмета на Варна Кирил Йорданов за събаряне на втория етаж на фитнеса на Веселин Марешки, построен на плажа Кабакум, съобщи "Правен свят".

Въпросната временна постройка, станала известна като частен фитнес клуб, е собственост на концесионера на плажа - "Белвекс" ООД. Собственици на компанията с равни дялове са известният варненски бизнесмен Веселин Марешки и съпругата му Светлана. 

Заповедта на кмета на Варна предвижда демонтаж на второто ниво на обекта с обща площ 41 кв.м. (стая, сервизно помещение, килер и тераса), разположен на морски плаж "Кабакум-север 2". Според жалбоподателя обаче, демонтажът на втория етаж не може да бъде извършен, без да се засегне цялостната конструкция на сградата. Това означавало, че трябва да се събори цялата сграда, от което щели да настъпят вреди.

ВАС не е взел пред вид аргументите на Административен съд-Варна, според които "поставените върху морския плаж преместваеми обекти и съоръжения трябва да бъдат за обществено ползване. При проверката на служителите от общинската администрация е установено, че върху въпросния фитнес клуб е поставена табела "Частен клуб". Това е в разрез с изискването по чл.18 ал.6 от Конституцията на РБ, както и в разрез с разпоредбите на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие /ЗУЧК/ и договора за наем на морски плаж "Кабакум-север 2".

Ден преди това решение от община Варна съобщиха, че ако до края на седмицата собственикът на постройката не събори сам втория етаж на сградата, ще започне принудителното му премахване, като се позоваха на съдебното решение на Варненския административен съд, според който демонтирането на второто ниво на фитнес клуба с площ над разрешената и предназначен за частно ползване, "вместо за обществено, както изисква Конституцията на РБ по отношение на морските плажове, които са изключителна държавна собственост, жалбоподателя не би претърпял вреди, които да са съпоставими, равностойни или противопоставими на защитения със заповед по чл.57а ал.3 от ЗУТ особено важен държавен и обществен интерес". Варненските магистрати бяха категорични, че твърдението, че премахването на фитнес клуба ще затрудни изпълнението на договора за наем и ще даде основание на областния управител на поиска развалянето му и плащане на неустойки от наемателя, е неоснователно.

Според ВАС обаче премахването на второто ниво засяга цялостната конструкция на постройката, което би причинило вреди на Марешки. Магистратите отбелязват, че туристическият сезон е приключил и запазването на обекта в цялост до приключване на съдебното производство не би накърнило обществения интерес. 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови