Съдът оправда Игор Марковски по обвинение за незаконен търг

Юлиан Христов 11 декември 2012 в 16:31 4352 1

Игор Марковски. Снимка: БГНЕС
Игор Марковски. Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд (СГС) оправда Игор Марковски и Димитър Фицов, собственици на аукционната къща "Аполон и Меркурий".

Двамата бяха арестувани преди две години и половина при операция на МВР, която прекъсна търг на картини на фирмата. Според полицията тогава картините не са притежавали необходимите документи, които да съответстват на законодателството за законен търг за търговия с културни ценности.

Тогава и вътрешният и министърът на културата обявиха, че в търга е нарушен законът за културното наследство.

Игор Марковски е журналист и внук на поета Венко Марковски. Братът на Игор Марковски Вени ръководи втория по големина в България интернет портал Bol.bg.

Обвинението срещу Марковски и Фицов е, че са предлагали за отчуждаване 52 картини, които представляват културно-историческо наследство. Експертизите обаче показаха, че картините не отговарят на критериите за културно-историческо наследство – да са на повече от 50 години и да струват над 300 000 евро.

Конфискуваните 51 картини са върнати на двамата подсъдими, а мерките им за неотклонение, които досега бяха по 2000 лв. гаранция, са отменени. Присъдата може да бъде протестирана от прокуратурата в 15-дневен срок.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови