Съдът обяви комисията „Янев“ за законна

Юлиан Христов 02 април 2013 в 15:37 2282 4

Конституционен съд. Снимка: Сергей Антонов
Конституционен съд. Снимка: Сергей Антонов

Комисията за корупция по високите етажи на властта, оглавявана от лидера на РЗС Яне Янев е конституционна.

Това решение взе Конституционният съд близо пет месеца след като бе сезиран от група депутати. Причина за протакането на решението беше кризата с избор на член на Конституционния съд, след като президентът Росен Плевнелиев бламира избирането на Венета Марковска. Мястото остана вакантно и след провала с кандидатурите на Петър Стоянов и Галя Гугушева за поста на конституционен съдия.

За комисията на Янев сигнал в съда внесоха 54 депутати от БСП и ДПС. Мотивите им бяха, че комисията няма право да се произнася по прекратени преписки и дела. Според депутатите това е вмешателство в работата на съдебната власт, което пък е нарушение на Конституцията и чл. 8, който гарантира разделение на властите.

Комисията на Янев разсекрети документи, уличаващи бивши министри в лобизъм в енергийния сектор. След разкритията му от поста си беше отстранен зам. главният прокурор Галина Тонева за това, че не спазвала случайния принцип за разпределение на делата.

Решението на Конституционния съд от 28 март е подписано с особено мнение от петима от членовете му.

Основният мотив на съдиите, с който е взето решението, е отпаднал обществен интерес с прекратяване работата на 41-то Народно събрание. В решението на съда е записано:

Прекратяването на мандата на Народното събрание води автоматично до прекратяването на съществуването на създадените от него и действащи към този момент постоянни и временни комисии, защото те са негови помощни органи. Произнасянето на Конституционния съд по същество ще бъде без правно значение, защото с прекратяване на мандата на Народното събрание се прекратява и съществуването на временната анкетна комисия, а решението на съда ще следва този момент. При условие, че Конституционният съд установи противоконституционност на решението на Народното събрание, което се атакува от вносителите, то правният ефект от решението на Конституционния съд ще бъде временната комисия да преустанови своята дейност от деня на влизане на решението на Конституционния съд в сила. Това очевидно не е възможно, тъй като временната комисия е престанала да съществува с предсрочното прекратяване на мандата на 41-вото Народно събрание.

Петима съдии не приемат тезата за отпадане на обществения интерес с прекратяване работата на комисията. Съдиите Благовест Пунев, Цанка Цанкова, Румен Ненков, Кети Маркова и Анастас Анастасов смятат, че Конституционният съд има противоречива практика в произнасянето по законосъобразността на парламентарни комисии.

Обстоятелството, че Народното събрание е разпуснато предсрочно, а Конституционният съд в определен период от време е бил в обективна невъзможност да разгледа и се произнесе по делото (поради непопълване на една от квотите, формиращи състава му), също не би могло самостоятелно да обоснове приетата от мнозинството съдии липса на легитимен публичен интерес от разглеждане на спора по същество. Да се приеме противното, означава практически да се елиминира абстрактният характер на конституционния контрол и реално да се открие възможността да се отказва произнасяне по същество на искания, с които Конституционният съд е надлежно сезиран, което в действителност би представлявало отказ от конституционно правосъдие, е записано в особеното мнение на съдиите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови