Рушветите в митниците със знанието на началниците

Вероника Шербанова 04 май 2012 в 08:45 1023 0

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

"Проверяваме много митници. В момента пристъпваме към мерки спрямо тези митничари, срещу които имаме достатъчно доказателства", заяви в сутрешния блок на bTV вътрешният министър Цветан Цветанов за проведената в сряда вечерта операция „Митници“.

По време на акцията на ГКПП „Капитан Андреево“ бяха задържани служители, възнамеряващи да си разделят подкупи от около 15 000 евро в различни валути, получени по време на смяната си.

Операцията е в резултата на тримесечно наблюдение със скрити камери. Според Цветанов иззетата сума е щяла да бъде разделена между 8 – 10 служители. Той отказа да разкрие дали спецакцията е станала с помощта на митнически служители.

У някои от задържаните били открити и по-малки суми – по 100 – 200 евро. Явно те са вземали пари допълнително, без да ги слагат в общата сума, която са си делили в края на смяната, заяви вътрешният министър.

„Има разпределение на хората, които работят на трасе. Те са специално подбирани така, че да могат да вземат повече пари и след това се отблагодаряват на началниците, поставили ги на тези позиции“, категоричен е Цветанов.

На всяко място, където българите имат контакт със служители, трябва да бъдат поставени камери, каза още Цветан Цветанов. Според него това ще осигури спокойствието на хората, особено за тези, които са буквално рекетирани.

По думите на министъра предстоят и следващи акции, свързани със събирането на рушвети в митниците.

Вицепремиерът определи като правилно задържането на Алексей Петров снощи. "Делото "Октопод" не представлява интерес за мен, но обвинението за натиск върху свидетели е изключително тревожно", коментира Цветанов. "Съдебният процес трябва да бъде равнопоставен и когато това е необходимо, свидетелите да разчитат на защита", каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови