Ремонтът на бул. "Опълченска" бил скъп, защото е тежък

Нели Чолашка 24 януари 2013 в 14:33 3440 2

Бул.
Бул. "Опълченска". Снимка: БГНЕС

Разширението на ул. "Опълченска" между бул. "Тодор Александров" и бул. "Сливница" е с висока индикативна стойност - 5.8 млн. лв., защото е сложен от конструктивна гледна точка, обяви днес зам.-кметът по транспорта на София Любомир Христов.

Той даде подробни разяснения защо ремонтът на 650-метровият участък ще струва близо 6 млн. лв. или по 1 млн. лв. на 100 метра.

"Не става въпрос за козметичен ремонт, а за едно тежко строителство, от което последната и най-видимата част ще е пътната част.

Докато стигнем до пътната част, има изграждане на две големи водопреливни съоръжения, които са с размери 10 на 6 метра плюс голям отливен колектор, който е с размери 4 на 1.20 м.

Става дума за извършване на изкопни работи и изграждане на подземна инфраструктура и пътно легло с дълбочина средно 5 метра по протежението на целия този участък", обясни зам.-кметът.

Стойността на ремонта на ВиК мрежата ще струва около 2 млн. лв. След като бъде направен мазетата на къщите и блоковете около участъка ще престанат да се наводняват при обилни валежи.

Булевардът в този участък ще бъде разширен от сегашните 12 метра на 22 метра. Отчуждаване се налага само за малък терен и ще бъде съборена една необитаема къща на бул. "Опълченска" 74. Рушащата се къща на Георги Димитров няма да бъде бутана заради този ремонт, уточниха от общината. 

За този ремонт общината е обявила обществена поръчка преди 3 дни. Очаква се изпълнителят да бъде избран до лятото. Когато приключи конкурсът, ще станат ясна точната цена на ремонта и срокът за изпълнение.

От общината се надяват ремонтът да започне още тази година. Това е последният етап от разширението на бул. "Опълченска", което започна преди 15 години с изграждането на моста при болницата на МВР.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!