Реформаторите: Сивият сектор гълта по 200 000 евро на ден от бежанците

Елица Мартинова 30 октомври 2013 в 15:29 2409 5

Реформаторски блок
Реформаторски блок

„Каналджии“ получават от бежанците по 200 000 евро на ден. Това обявиха на пресконференция днес от Реформаторския блок, позовавайки се на информация от самите бежанци и неправителствените организации, които работят с тях.

Реформаторите предупредиха, че корупцията, свързана с бежанците, е сериозен проблем, който застрашава държавната сигурност.

„Очевидно е, че държавата няма нито система за управления на кризи, нито капацитет за ранно предупреждение, а правителството, заето да търси подкрепата на ДПС и „Атака“, не може да се справи“, коментира Атанас Атанасов от ДПС.

Според него страната има нужда от законови промени, които да облекчат процедурата по получаване на статут.

Димо Гяуров от „Синьо единство“ пък изтъкна, че разполага с данни, доказващи, че корупцията около бежанците достига и на държавни нива. По думите му, за да ускорят тромавите процедури по получаване на статут, сирийците плащат подкупи на чиновниците или директно закупуват фалшиви лични карти.

Димитър Бечев от Гражданския съвет на Реформаторския блок изтъкна, че правителството умишлено оставя въпросът с бежанците нерешен, защото желае да угоди на „Атака“. Той бе категоричен, че БСП и ДПС оставят „Атака“ да говори, че България е пред ислямизация, за да се задълбочи разделението в обществото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews