Разпитаха Мирослав Найденов инкогнито

Юлиан Христов 08 май 2013 в 15:38 1739 1

Мирослав Найденов. Снимка: БГНЕС
Мирослав Найденов. Снимка: БГНЕС

Бившият земеделски министър Мирослав Найденов беше разпитан по аферата със записите от дома на Бойко Борисов в Банкя.

Разпитът му е проведен в Специализираната наказателна прокуратура, след като днес в Съдебната палата в София беше подаден сигнал за бомба. От сутринта медиите чакаха появата на Найденов в палатата, но от прокуратурата не даваха информация дали бившият министър ще се появи. 

От Найденов прокурорите трябва да разберат състояла ли се е среща между него, Борисов и бившия градски прокурор на София Николай Кокинов. Той трябва да потвърди или отрече автентичността на записите. 

От миналата седмица Найденов се ползва със статута на защитен свидетел, след като обяви публично, че Цветан Цветанов, в качеството му на вътрешен министър, е подслушвал масово депутати и министри на ГЕРБ. По този начин ги е държал в зависимости. 

Автентичността на разговорите и за това, че подобен разговор в къщата на експремиера в Банкя е воден, бяха потвърдени от Николай Кокинов, който подаде оставка като градски прокурор на София. От записа става ясно, че тримата мислят какви са вариантите, за да бъде "смачкано" наказателното преследване срещу Мирослав Найденов, който се сдоби с обвинение за корупция.  

Показания пред прокурор даде и бившият премиер. Пред журналисти обаче той опита да омаловажи това, като каза, че е бил извикан на разговор за това как да бъде разбита престъпната група, която прави незаконни записи. В сряда от прокуратурата опровергаха това твърдение, като обясниха, че на Борисов са снети обяснения. Обясненията са дадени пред прокурори от Върховната касационна прокуратура, на които тази проверка е възложена и са надлежно протоколирани. Не отговарят на истината твърденията, че тези действия са извършени лично от заместника на главния прокурор Борислав Сарафов, в неговия служебен кабинет”, се казва в съобщението от прокуратурата до медиите.

По аферата със записа в дома на Борисов продължава с още разпити. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!