Протестите нароиха още партии

17 март 2013 в 15:04 1614 0

Новосъздадените формации твърдят, че представляват протестиращите. Снимка: БГНЕС
Новосъздадените формации твърдят, че представляват протестиращите. Снимка: БГНЕС

След безуспешния опит за създаване на партия „Орлов мост“, която уж да представлява протестиращите, два месеца преди изборите се появиха още формации, чиито учредители твърдят, че представляват протестиращите. Също днес Слави Бинев индиректно предложи партията си ГОРД на протестиращите.

„Освобождение“, „Обединение“ и „Българска пролет“ са новооснованите движения.

Регистрацията на „Освобождение“ в съда се очаква до дни. Декларацията за учредяване на "Общобългарското движение на протестиращите "Освобождение" е подписана от 150 души.
От „Освобождение“ посочиха част от исканията си: прекратяване на съдебните дела до назначаването на пълна проверка относно дейността на топлинните и електроразпределителни дружества, и намаляване цените на електроенергията с не по-малко от 50%.

От политическо движение „Българска пролет“ пък заявиха, че нямат лидер, но имат политически амбиции за участие в изборите през май.

Те заявиха, че нямат претенциите да представляват всички протестиращи, но са неразделна част от гражданските протести.

Един от учредителите му е Хари Хараламбов, негов член е Димитър Митев.

Хараламбов определи исканията на движението така:

„Ние сме срещу това в изборната администрация да участват само и единствено парламентарните партии. Ние сме против икономическите монополи. Ние сме против облагодетелстването, против олигархичните кръгове, против роднинските кръгове“.

Димитър Митев обяви, че в движението са изготвили нова политическа програма, насочена към постигане на 3-4% средногодишен растеж от 2014 година, както и нова политика на доходите.

„Преди всичко ние настояваме да се разкрие истината за сделките с държавни предприятия и приватизации, за БДЖ, „Топлофикация". За нас е по-добре в Народното събрание да има 160 народни представители, което ще персонифицира и ще направи отговорността по-персонална. Ние не искаме да има анонимни лица в Народното събрание", допълни Митев.

От движение „Българска пролет" подчертаха, че се разграничават от партиите, управлявали страната през последните 20 години, но водят разговори със земеделски, социалдемократически и зелени партии.

Светлозар Филипов, един от учредителите на „Обединение“, заяви, че нямат амбицията да участват в предсрочните парламентарни избори през май. Те алармираха, че до тях е подаден сигнал от жена от Ботевград, която е обявила, че ще се самозапали на 27 март, тъй като съдия-изпълнител ще отнеме жилището й.

От „Обединение" са категорични, че няма да се регистрират и да учредяват партия.

В същото време днес от ГОРД на Слави Бинев обявиха, че ще включат 70% гражданска квота в листите си за изборите и че тези лица не са били във властта по никакъв начин досега.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!