Протестиращи искат МВР да пусне мъж, арестуван заради полицейска каска

Николаос Цитиридис 10 октомври 2013 в 14:37 3317 5

Протестът ден 118: Сблъсъци с полицията  Снимка: Сергей Антонов
Протестът ден 118: Сблъсъци с полицията Снимка: Сергей Антонов

"Протестна мрежа" излезе с призив към МВР да освободи задържаните снощи шестима активисти от антиправителствените протести. Сред тях е един от барабанистите на протеста - 26-годишният Драган Илиев. Според организацията арестуваните са задържани без причина. 

Полицията е "обещала" да пусне задържаните около 8:00 часа тази сутрин, но все още не го е направила, твърдят от "Протестна мрежа"

Днес пред 1-во РУП пристигнаха няколко протестиращи, вкл. юристи доброволци, с искането задържаните да бъдат освободени.

Ето какво пише "Протестна мрежа" в своето изявление:

"Драган беше задържан, защото е обвинен в кражба на каска на служителка на МВР. Това не е вярно. Служителката държеше каската си в ръце (вместо да е на главата и. Заповедта е да са с каски на главите, следователно тя е нарушителя в конкретната ситуация). След което, малко момче взе каската от ръцете и и започна да се предава сред хората."

Главният разлседващ по случая с Илиев е завел преписка над 20 страници, добавят още от "Протестна мрежа".

От пресцентъра на МВР заявиха, че задръжаните са оказали съпротива на органите на реда, блъскали униформените, обръщали по пътя си контейнери за смет, използвали пиратки и държали се непристойно и арогантно. Двама от задържаните са били съответно с 4.3 и 3.11 промила алкохол в кръвта.

Част от задържаните са и криминално проявени за различни престъпления – кражби, унищожаване и повреждане, притежание на наркотици, хулиганство.

По време на 118-ия пореден протест в София се стигна и до сблъсъци между демонстранти и полиция.

В началото протестиращите се събраха пред Министерски съвет, а след това се опитаха да тръгнат по бул. “Дондуков”, но части на полицията и жандармерията препречиха пътя им.

След това протестиращите тръгнаха към парламента по бул. “Цар Освободител”. До градинката “Кристал” имаше кратко меле с полицията.

Шествието продължи през площада на Народното събрание към Университета и бул. “Васил Левски”. На няколко пъти протестиращите се опитваха да свият по преките улички към сградата на МВР, но части на полицията и жандармерията ги блокираха. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови