Протестът в София оредя до 150 души, събира подписи за вота (видео)

OFFNews 24 март 2013 в 12:07 2493 2

Протестът в София. Снимка/Архив: Сергей Антонов
Протестът в София. Снимка/Архив: Сергей Антонов

Протестиращите в столицата оредяха до около 150-200 души, разделени на няколко групички.

В неделния ден, за когато организаторите на три отделни шествия бяха направили заявка за национален протест, те успяха да привлекат едва няколко десетки поддръжници.

Едната демонстрация бе организирана от "Радикално крило на протестно движение" и насрочена да тръгне в 11 ч от икономическото министерство. В уречения начален час за сбор там дойдоха десетина души, които по-късно станаха около 50. "Може да сме малко, но цяла България е с нас", "Събуди се, българино", извика по мегафона един от лидерите.

В същото време пред Съдебната палата традиционно се събраха членове и симпатизанти на ВМРО. Около 50-ината демонстранти носеха обърнати знамена. Зам. председателят на партията Ангел Джамбазки обясни, че сборният пункт е винаги пред обединяващата няколко съдилища и прокуратурата сграда, за да се напомни за липсата на осъдени престъпници. "В последните години българският народ се стопи с 2 милиона, което не се е случвало и при националните катастрофи, затова знамената ни са обърнати като при войни и бедствия", каза Джамбазки.

Хората от ВМРО обясниха, че няма да се смесват с другите протестиращи. Малко по-късно обаче към тях се присъедини група от около 60-70 души, в която бе и Янаки Ганчев - инициаторът на Коалиция Гражданска инициатива “Орлов мост”.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов коментира и новината за партия Демократична гражданска инициатива, с която голяма част от протестиращите ще се явят на изборите. "Странно е решението да излъчваш имена за листите, а да не се кандидатираш. Или правиш политика, или не правиш", каза Каракачанов.

Крайната цел на шествието на ВМРО е седалището на ЦИК, където партията трябва да се регистрира за участие в изборите на 12 май.

В същото време пред Народния театър инициираната от хората около Ангел Славчев, Янко Петров и Дончо Дудев партия мандатоносител на протеста - Демократична гражданска инициатива - започна събиране на подписи за участие в парламентарните избори. Там се събраха около 50 души. По същото време ГДИ събираше подписи в няколко града в страната. От т.нар. партия на протестиращите обявиха, че в сряда ще заработи онлайн платформа, където всеки гражданин ще може да вписва свои предложение за промени в политическата и законодателната система, искания и пр.

Малко преди 12 ч трите групи митингуващи - на ВМРО, гражданска инициатива "Орлов мост" и радикалното крило - се срещнаха пред президентството, а сред множеството се чух викове "Единство!".

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!