Прокуратурата се захваща със сараите на Доган

Юлиан Христов 12 юни 2012 в 08:37 2125 0

Ахмед Доган. Снимка: БГНЕС
Ахмед Доган. Снимка: БГНЕС

Софийската градска прокуратура е започнала разследване на данъчни престъпления, свързани с имотите, за които се твърди, че са на лидера на ДПС Ахмед Доган, съобщава в. "Сега".

Говорителката на прокуратурата Румяна Арнаудова отказала да отговори на въпроса кой точно се разследва за въпросните престъпления - формалните собственици на сараите или самият Доган. Аранудова само обясни, че не може да навлиза в подробности, тъй като има вероятност да навреди на разследването.

Разследването е по сигнал на депутати от ДСБ от 2008 година, когато партия внесе в Комисията за борба с корупцията искане за парламентарно разследване на имотите на ДПС. Това са: къщата на ул. "Беловодски път" в кв. "Бояна" или т. нар. сараи; паркът "Росенец" в Бургас; дворецът в с. Дръндар; хотел "Орфей" в Девин и хотел "Каза Домини" в Рибарица. От ДСБ поискаха тогава ДАНС да провери данните за пране на пари от притежателите на имотите, както и НАП да завърши ревизиите на доходите, приходите и разходите, балансите на фирмите и собствениците на споменатите имоти.

Според проверката на НАП визираните имоти са купени на съмнително ниски цени, работят на загуба, което обаче не им пречи да получават огромни кредити от определени банки. Повечето от сградите са притежание или са ремонтирани от един и същ обръч фирми, свързани с "Минстрой холдинг", която бе част от "Мултигруп" и се ръководи от бившия вицепрезидент на групировката и настоящ собственик на ГОРУБСО – Мадан Николай Вълканов.

До момента през съдебните институции е минал само случаят със станалото популярно барбукю на Доган в Бияна. През февруари 2011 година петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) окончателно потвърди заповедта за премахване на незаконния навес. Административното производство бе образувано през август 2009 г. от ДНСК за премахване на незаконните постройки в рамките на имота. Тогава проверка на строителните инспектори потвърди изводите на администрацията на софийския район "Витоша" от юни 2008 г., че барбекюто с навес в двора и контролнопропускателният пункт на обекта са изградени без разрешение, а оградата е по-висока от разрешеното.

 
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови