Прокуратурата проверява Фидосова за тежка и организирана престъпност

Последна промяна на 09 май 2013 в 15:26 26026 14

Искра Фидосова
Искра Фидосова

Прокуратурата разследва съпредседателя на парламентарната група на ГЕРБ в 41-ото Народно събрание Искра Фидосова за пране на пари и бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за осуетяване на наказателно преследване срещу нея.

Говорителят на легия "Антимафия" Петър Якимов днес е получил отговор на сигнала, който е подал до главния прокурор Сотир Цацаров. От него става ясно, че по него е започнало разследване, а Цацаров го е разпределил в IX отдел на ВКП -  "Противодействие на тежката и организираната престъпност". Шефът на отдела - прокурор М. Стоянов е препратил сигнала и към Софийска градска прокуратура, която трябва да извърши процесуалните действия.

 

Сигналът на легия "Антимафия" е за престъпления срещу данъчната и финансовата система в страната. Твърдението е, че Фидосова е участвала в пране на пари, а Цветанов е прикривал престъпленията, скривайки докумените, които легията е изпратила първо на него.

Към сигнала е прикрепено  банковото бордеро от Юробанк И Еф Джи България АД, от което личи, че съпредседателката на Парламентарната група на ГЕРБ има договор за заем в размер на 150 000 лева със сметосъбиращата фирма "Титан".

OFFNews пръв съобщи за скандалната транзакция между водачката на листата в Монтана и собствениците на ЦСКА.

Към сигнала е прикрепена декларацията за конфликт на интереси на Фидосова, където транзакцията е укрита.

Подателят на сигнала пише:

"Считам, че в случая има предположение за престъпления по чл. 253, чл. 253а и чл. 253б от НК, а именно пране на пари, както и неизпълнение на служебни задължения от настоящи длъжностни лица - престъпления по чл. 282 и чл. 283 от НК, както и отговорност по чл. 288 от НК".

Последният цитиран текст в случая се отнася до Цветанов и гласи, че орган на властта, който пропусне да изпълни своевременно длъжностите, които му налага службата относно наказателно преследване или по друг начин осуети такова преследване с цел да избави другиго от наказание, което следва по закон, се лишава от свобода от 1 до 6 години.

Сигналът на легия "Антимафия" до главния прокурор:

signal_prokuratura_Fidosova-001

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Отговорът на Върховна касационна прокуратура:

pismo_prokuratura_Fidosova

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!