Привикаха Богомил Манчев в следствието, повдигат му обвинения

Юлиан Христов 04 октомври 2013 в 10:35 2748 1

Богомил Манчев. Снимка: БГНЕС
Богомил Манчев. Снимка: БГНЕС

Шефът на консултантската фирма по проекта АЕЦ „Белене” - „Риск Инженеринг” Богомил Манчев пристигна тази сутрин в Столичното следствие.

Пред журналисти адвокатът му Менко Менков, който е защитник и на Цветан Цветанов, обясни, че Манчев е призован като обвиняем. 

На влизане бизнесменът отказа коментар, а адвокат Менков каза, че не знае какво обвинение ще бъде повдигнато, "при положение, че той не е извършил никакво престъпление”.

По-рано от следствието си е тръгнал единият от задържаните при акция „Белене” Събин Събинов, който е изпълнителен директор на "Уорли Парсънс" - компанията, наета за упражняване на строителен надзор по централата. Засега не е ясно дали му е повдигнато обвинение. 

Следователи вече се срещаха с Манчев в офиса му. Те се запознаха с документи от касата на бизнесмена, но тогава не се стигна до обвинения. 

На 20 септември беше проведена акция на Софийска градска прокуратура и ДАНС. Тогава бяха претършувани офиси на фирми, свързани с проекта АЕЦ „Белене”. Според доклад на ДАНС Националната електрическа компания (НЕК) в продължение на година и половина е изпащала незаконно 950 000 евро на месец на консултантските фирми „Уорли Парсънс" и „Риск Инженеринг", въпреки че Парламентът замрази проекта за строежа на електроцентралата. 

Тогава бяха арестувани бившите директори на НЕК Крум Анастасов и Иво Лефтеров, както и Събинов.

Богомил Мачев пък коментира, че акцията срещу него е политическа и зад нея стои човек от БСП, висок 190 см.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews