Премиерът по адрес на Сидеров: Някои политици прибягват към езика на омразата

08 април 2013 в 12:51 1549 1

Марин Райков Снимка: БГНЕС
Марин Райков Снимка: БГНЕС

Говор на омразата има, към него прибягват определени политици, а някои от тях разбиват вратата на Министерски съвет, стремейки се да влязат, и ние няма да толерираме това поведение.

Това заяви служебният премиер Марин Райков днес в началото на заседание на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, съобщи БГНЕС. Днес е и международният ден на ромите.

С изказването си премиерът визираше опитите на лидера на "Атака" да влезе в сградата на Министерски съвет, за да присъства на правителствени заседания. При втория му опит Сидеров дори нападна охраната на "Дондуков".

"Един патриот не парцелира нацията на етническа основа. Той бди за нейното единство, иначе не е патриот, а просто политически спекулант", подчерта още Марин Райков.

На въпроса на журналист от телевизия "Алфа" защо преди началото на предизборната кампания свързва Волен Сидеров с реч на омразата, Райков отговори, че не отправя обвинения към нито една политическа сила и именно поради тази причина не е назовал поименно нито една партия.

"Във всяка демократична държавата принципът на свободата на словото е свещен, свободата на словото не може да бъде алиби за говор на омразата. Противопоставянето на етническа или на религиозна основа са тази специфична ниша на негативно поведение, срещу която трябва да се бори във всеки един ден всеки един от нас", каза още Марин Райков.

Днес 15 ромски организации заявиха в писмо желанието си да напуснат Съвета.

Посочената от тях причина е липсата на ефективност от работата му.

"Ние нямаме нужда от кух съвет", заявиха представители на напусналите организации. Премиерът Марин Райков се опита да ги спре като им обеща да променят дневния ред и да обсъдят проблемите. Въпреки предложението обаче ромските организации напуснаха заседанието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews