Правителството дава още 210 000 лв. за изборите

10 април 2013 в 08:52 1243 0

Министерският съвет. Снимка: Сергей Антонов
Министерският съвет. Снимка: Сергей Антонов

Правителството ще гласува в сряда промени в план-сметката на бюджета за предстоящите парламентарни избори.

Предложението е на премиера Марин Райков. На последното си заседание на 6 март, кабинетът "Борисов" заложи 21 милиона лева за разходите по подготовката и произвеждането на вота на 12 май. В тези пари, обаче не е включена цялата сума, която ще е необходима на Външно министерство за организиране на изборите в чужбина.

За МВнР бяха определени 550 000 лв., които обаче се оказват недостатъчни за законосъобразното провеждане на изборите в чужбина в съответствие с изискванията на Изборния кодекс. С днешното постановление се очаква тези средства да се увеличават със 160 хил. лв. Това ще позволи да се осигури необходимото техническо оборудване и комуникации за секционните избирателни комисии зад граница. С постановлението ще се снеме ангажиментът на МВнР да организира международния пресцентър за отразяване на изборите и ще бъде възложен на Българската телеграфна агенция, като за целта на БТА се очаква да се отпуснат 50 000 лв.

Според финансовия министър Калин Христов решението ще се базира на анализа какви резерви има и какво ще покрие одобреният вече бюджет за изборите. Той увери, че българските граждани в чужбина ще имат възможността да упражнят правото си на гласуване и по този въпрос няма да бъде правен компромис. На повече пари се надяват и от ЦИК.

Заради новите изисквания - данните от секционните протоколи да бъдат качвани на страницата на съответната Районна избирателна комисия и на сайта на ЦИК, трябва да бъдат назначени повече членове на секционните комисии, с по-високо заплащане и по-добро обучение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!