Пожарът в Рила намалява

Владимир Йончев 27 август 2012 в 16:48 1561 0

Пушекът по източния фронт на пожара днес е много по-малко. Снимка: Владимир Йончев
Пушекът по източния фронт на пожара днес е много по-малко. Снимка: Владимир Йончев

Има известно намаляване на силата на пожара в Рила, съобщи говорителят на полицията в Кюстендил Катя Табачка.

От запад, север и изток вече пуши много по-малко. Проблемно остава южното направление. Продължават усилията да се прокара път под огъня, по който пожарникарите да изкарат пожарните коли и да гасят гората.

Единствените нови щети са по посока на скалите между Чаушка чука и Бричебор, където огънят е обхванал още около 50 декара сухи треви. Огнището не е близо до билото и няма опасност от прехвърляне на огъня към Рилския манастир.

Данните са към 15 часа.

В района на Рилския манастир днес не е валяло. Духа вятър, който не е прекалено силен, но не позволява на хеликоптерите да летят. Те са в готовност да се включат в гасенето на пожара щом утихне вятърът.

Пожарът избухна в четвъртък в 12,10 часа в местността Бели бор в Средна Рила, високо над долината на Илийна река.

Няма опасност за живота на пострадалия при катастрофа служител на Национален парк Рила. Вчера около обед четирима души катастрофираха с Лада Нива при село Пастра на връщане от пожара. Те са били от хората, които през нощта обхождаха района и следяха да не се разпространи пожарът. Предполага се, че водачът - 65-годишният Павлин Петров, е заспал от преумора.

В катастрофата тежко пострада 22-годишният  Христо Златев, който е в "Пирогов" със счупен прешлен. Състоянието му се подобрява, смятат медиците.

Останалите трима бяха прегледани в болницата в Благоевград и изписани за домашно лечение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови