Полицията във Варна готви отпор с водни оръдия

Юлиан Христов 13 февруари 2013 в 15:16 5091 11

Водно оръдие. Снимка: БГНЕС, архив
Водно оръдие. Снимка: БГНЕС, архив

Водно оръдие от частите на жандармерията ще бъде използвано за разпръскване на демонстранти в готвения днес във Варна пореден протест.

Това съобщават в социалната мрежа жители на Варна.

Водното оръдие е подготвено и е разположено в близост до сградата на общината, където днес в 18.00 часа ще бъде дадено началото на четвъртия протестен ден срещу високите сметки за ток и парно. 

Жандармерията във Варна получи новата си придобивка за борба с масови безредици през лятото. Машината разполага с 2 водни оръдия с обхват 60 м, като максимумът, на който човек може да се доближи, е 40 м. Специални устройства обливат машината с вода, за да я предпазят от коктейли „Молотов”. Машината е с екипаж от 5-има души и събира до 9 т вода.

От ОДМВР-Варна днес ще дадат брифинг за мерките, които ще бъдат предприети за охрана на протеста. За сега от там не дават подробности за това какви сили на МВР ще бъдат впрегнати са подсигуряване на реда в морската столица довечера. От полицията в областния град потвърдиха само, че за протеста има издадено разрешение и той е напълно законен.

Петима души са били задържани при вчерашния протест във Варна, където повече от 1000 души излязоха в знак на несъгласие срещу високите сметки. 

Освен във Варна протести се готвят и в други градове на страната. В София пред сградата на МИЕТ е планиран протест в 18.30 часа. 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Какво трябва да знаем за коклюша