Полицията откри откраднатия радиоактивен уред

05 септември 2012 в 09:02 970 0

Полицейски автомобил. Снимка: БГНЕС, архив
Полицейски автомобил. Снимка: БГНЕС, архив

Полицията намери откраднатия радиоактивен уред, който изчезна преди два дни от строителен обект в София. По информация на БНР устройството е намерено снощи на адрес на ул. "Слатинска река" в квартала. Няма данни обвивката и контейнера на гама-детектоскопа да се повредени. Няма данни и за изтичане на радиация.

По-рано бе съобщено, че полицията работи по версията, че клошар е откраднал радиоактивния уред. Началникът на Първо РПУ Евгени Игнатов обясни, че откраднатият гама-дефектоскоп може да бъде изключително опасен за този, който се опита да разруши капсулата и за хората, които се намират в непосредствена близост. Ако до 70 дни устройството не бъде повредено, радиоактивната капсула ще се разпадне и уредът ще стане безопасен за хората. 

Радиоактивният уред беше откраднат вчера около 15 часа от строителен обект, собственост на фирма "Монтажи", който се намира на ул. "Коста Лулчев" в София, близо до бившото ИЧС. 

Уредът е с вграден радиоактивен източник. Ако той бъде разкапсулован, съществува опасност от облъчване, съобщават от МВР. Гама-детектоскопът съдържа радиоактивен елемент с активност 10 Кюри. Уредът е в метален корпус, сребрист на цвят, с оловна защита и вграден радиоактивен източник. Устройството има Г-образна дръжка и размери 25/10 см, тежи около 5 кг.

Според сигнала, получен в МВР, устройство е оставено без надзор между 2 и 5 минути. Самият уред се използва за проверка на здравината за заварки на тръби. В случая е трябвало да бъдат проверявани заварките на тръби на "Топлофикация", които се подменят в района. Случаят се разследва от Първо РПУ.

Подобни уреди се дават само на фирми, които имат лиценз за използването на такива устройства, уточняват още от МВР. Вече са разпитани по-голямата част от работещите на обекта. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови