Полицаите обличат "приятелски" жилетки

21 юни 2013 в 22:11 3757 3

Новите жилетки. Снимка: Лъчезар Ангелов
Новите жилетки. Снимка: Лъчезар Ангелов

При охрана на масови прояви на „първа линия” ще бъдат разположени полицаи, облечени със светлоотразителни жилетки с надпис „Антиконфликт полиция”.

Това е нов подход, който се въвежда по инициатива на ръководството на СДВР. Целта е униформените служители ясно да заявят пред гражданите желанието за толерантност и овладяване на напрежението при провеждането на масови прояви и за диалог с гражданите, съобщават от пресцентъра на МВР.

Следващата стъпка ще бъде и въвеждането на полицейски екипи, на чиито светлоотразителни жилетки ще се чете надписът „Полиция - Диалог екип”. Те ще водят диалог с различни групи протестиращи, организатори и граждани по време на протестни митинги и шествия.

Гражданите на място ще могат да сигнализират за възникнали проблеми и създадени условия за провокации или ескалация на напрежението.

Тези нови практики се базират на изпитани и утвърдени стратегии, използвани от полицията в партньорските европейски държави. Статистиката при използването им показва драстично спадане на инцидентите по време на провеждането на масови прояви, твърдят още от пресцентъра на МВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!