Подкупният депутат от ГЕРБ имал незаконна птицеферма

Нели Чолашка 23 юли 2012 в 12:52 3354 4

Димитър Аврамов
Димитър Аврамов

Димитър Аврамов, който доскоро беше депутат от ГЕРБ, но се оттегли, след като беше уличен във взимане на подкуп, има птицеферма в Монтана, изградена в нарушения на санитарно-хигиенните норми.

Такъв сигнал до прокуратурата е изпратил зам.-председателят на „Екогласност” Петър Пенчев. 

Пенчев твърди, че многократно е подавал сигнали в прокуратурата заради птицефермата на Аврамов, която в момента е собственост на съпругата и баща му, съобщи БТА. 

Явно разчита, че след като има други обвинения срещу Аврамов, сега ще обърнат внимание и на неговия сигнал. Той настоява преписката по делото за птицефермата да бъде приобщена към материалите с другите обвинения срещу Димитър Аврамов.

Птицефермата на гербаджията се намирала на 166 метра от най-близките жилищни сгради в Монтана, вместо на задължителните 3000 метра. Тя се казва "Гала" и в нея се отглеждат около 800 хил. бройлери и пилета. 

Пенчев твърди, че през 2010 г. Районната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве е излязла със становище, че фермата не отговаря на  записаните в закона метри на отстояние. Преди година Окръжната прокуратура в Монтана Виолета Пунова е потвърдила това становище. 

Министерството на здравеопазването (МЗ) обаче е намалило хигиенно-защитната зона от 3000 метра на 166 метра за птицефермата на семейство Аврамови, твърди Пенчев.

Той определи това като "своеобразен чадър над бизнеса" на бившия депутат Аврамов от страна на МЗ.

В петък съдът реши да остави в ареста Аврамов, тъй като сметна, че опасност да извърши ново престъпление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!