Почина Александър Лилов

OFFNews 20 юли 2013 в 17:56 11711 19

Александър Лилов. Снимка: БГНЕС, архив
Александър Лилов. Снимка: БГНЕС, архив

На 79-годишна възраст почина проф. Александър Лилов, съобщиха негови съпартийци от левицата.

Лилов беше сред лидерите на Българската комунистическа партия до 1989 г., вторият човек в държавата след Тодор Живков. Той беше член на Политбюро на БКП и секретар на Централния комитет на партията, отговарящ за идеологическата работа.

Александър Лилов е българският политик с най-голям стаж като депутат - в 4-то, 6-то, 7-то и 8-то Народни събрания до 10 ноември 1989 г. След тази дата той бе популярен с прозвището "Стратега". От 1990 до 1998 г. е депутат в 7-то Велико народно събрание, в 36-то, 37-то и 38-то Народно събрание от листата на БСП.

След отстраняването му от ръководството на БКП през 1989 г. специализира във Великобритания. Става директор на Института за съвременни социални теории. През декември 1989 г. във вестник "Правда" се появи кратка информация, че се връща в ЦК на БКП. От януари 1990 до декември 1991 г. Лилов е председател на Висшия партиен съвет на БСП, избран на 14-я извънреден конгрес на партията (до 40-ия конгрес на партията същата година, когато лидерският пост се заема от Жан Виденов). Участва в работата на Кръглата маса.

Лилов е роден на 31 август 1933 г. в с. Граничак, община Белоградчик, област Видин. Завършил е българска филология в Софийския университет и Естетика и теория на изкуството в Москва.

От левицата изказаха съболезнования за кончината на червения стратег. "Малко политици, като него, са оставили толкова дълбока следа в съвременната политика", каза лидерът на БСП Сергей Станишев. "Александър Лилов пое ръководството на БСП в един от най-трудните моменти в преходите към демокрация и изигра много голяма роля за мирния характер на прехода и затова новата българска Конституция да има подчертано социален характер. Стожер на лявата идея“, каза председателят на левицата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!