Почерпената учителка: Общество, твърде много изискваш от нас

16 декември 2012 в 19:31 5732 16

130 СОУ
130 СОУ "Стефан Караджа". Снимка Facebook

„Моите крайности ги оставете, но прекалено много, скъпо мое общество, родители, се изисква от нас бедните, и в прекия, и в метафоричния смисъл на думата учители – да подготвим тези квантови войни, да ги научим, да ги образоваме, да знаят три езика минимум, да бъдат перфектни математици...”. . Това коментира пред Нова телевизия учителката от столичното 130 училище Илияна Иванова по повод скандала от началото на седмицата, когато бе= задържана с 2.6 промила алкохол на работното си място.

Учителката по немски език се извини за случилото се и обясни, че до срамния инцидент се е стигнало, след като макар да не носи на алкохол, се е почерпила. „Седмица преди това имаше имен ден и бяха останали бутилки. Аз имах свободни часове. Бях решила, че съм дежурна, имаше малко объркване в програмата за дежурства. Отидох по-късно, като подготвих предварително настроението”, разказа Иванова.

„Това е моята грешка. Не искам да крия, признавам си я. Но това не означава, че ние и аз в частност като представител на учителското съсловие, едва ли не сме някакви чудовища, които отиват и развращават, и измъчват. Напротив, това, с което се сблъсквам ежедневно в училище, човек не може да си го представи”, каза в своя защита Иванова. В училище тя ежедневно се сблъсква с деца, които нямат въображение, които макар да носят „хамбургери и джиесеми“, скучаят и копнеят „да бъдат изслушани от двукрако същество“.

За инцидента е допринесла депресия – срив от преумора, вече официално диагностицирана, заради семейни проблеми, сподели педагожката. Съпругът й, вече починал, се е разболял от епилепсия и започнал да малтретира нея и трите й деца. Така че тя е била принудена сама да се справя с грижата и издържката на семейството.

Ден след инцидента Иванова е мислила за самоубийство, но се взела в ръце и отишла в психиатрично отделение, сподели тя.

На въпрос дали иска да се върне отново в клас, Иванова отвърна: „Аз копнея да се върна в училище при децата. И съм дълбоко обидена на колегите или колегата, който е извикал полицията. Категорично съм убедена, че не съм била в такова състояние, че да ме отведат и да ме държат цял ден с белезници”.

В отговор на въпрос как се справят финансово учителите, тя отвърна: "Може да прозвучи патетично, но уителите мизерстват, наистина."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!