Плевнелиев проверява съветника си по сигурността

Юлиан Христов 23 януари 2013 в 10:12 2552 2

Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС

По делата ще познаем кой е зависим и кой - не. Генерал Стоименов е човек, който денонощно е работил за интегрирането на България в семейството на НАТО. Ще помисля.

Това коментира президентът Росен Плевнелиев пред сайта PolitiKat.net в интервю от 21 януари.

Преди дни сайтът "Биволъ" информира за обвързаности на съветника по сигурността на президента о.р. ген.-майор Стоимен Стоименов с подземния свят -  неговият зет, иракчанинът Самир Искандер Франсис, е бивш съдружник на премиера Бойко Борисов и има общи фирми както с осъдения за наркотрафик Златко Баретата, така и с изгонения като заплаха за националната сигурност руски мафиотски бос Константин Циганов. 

В същото време стана ясно, че Стоименов е бил и водещ политофицер в ЦК на БКП. Разследване на OFFNews показа също, че той и в момента (според сайта на организацията, бел. ред.) е действащ ръководител на неправителствената организация Конфедерация на обществени организации от сигурността и отбраната (КООСО), обединяваща няколко военнопатриотични организации, от редиците на които генерали са назначени на държавни постове в структури на Военното министерство. 

В коментара си президентът Плевнелиев заявява, че не е запознат с информацията, но обещава да я проучи и да помисли. "В президентската институция за първи път взехме категорични мерки за това зависимостите от тоталитарното време да останат в миналото. Считам, че съм първият президент, който с действията си категорично доказа, че това е така. Не само по модернизирането на нашите посланици и по начина, по който те бяха изпратени навън, промяната в подхода, но и всичко, което се случи в президентската институция. По отношение на генерал Стоименов - това е човек, който има много силни заслуги за присъединяването на България към НАТО. Той се ползва с изключително висока подкрепа и репутация във всички наши партньори в НАТО. Лично аз, когато го назначавах, не съм разполагал с такива данни, които вие сега посочвате. За мен те са важни, ще ги погледна и ще преценя лично. Но все пак, нека да сме наясно, че аз съм човекът, който много внимателно посочи зависимостите", коментира Плевнелиев.

 
 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови