Плевнелиев приветства идеята за Ислямски образователен център в София

17 декември 2012 в 17:23 2055 0

Росен Плевнелиев се срещна днес с главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджи. Снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев се срещна днес с главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджи. Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев приветства инициативата на Главното мюфтийство да бъде построен Ислямски образователен център в София.

Не съм аз човекът, който ще преведе институциите през този път, но лично аз приветствам, добронамерен съм в тази посока и разбира се в рамките на правилата и законите очаквам този проект да намери своята реализация – това заяви Плевнелиев на среща с главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджи.

Аз смятам, че наличието на такъв център по-скоро ще даде възможност за толерантност и за това да бягаме от радикалното изповядване, а България да бъде предпазена от навлизането на радикални течения, коментира президентът пред агенция БГНЕС.

Президентът съобщи, че предстоят разговори на министъра на образованието Сергей Игнатов с Главното мюфтийство по идеята за реализацията на Ислямски образователен център в столицата.

Срещата е част от редовния диалог на президента с представителите на различните вероизповедания в България, а Росен Плевнелиев е първият български държавен глава, който посещава централата на мюсюлманското вероизповедание у нас.

По време на срещата Росен Плевнелиев и главният мюфтия Мустафа Хаджи са обсъдили темата с вакъфските имоти, чиито срок за ползване изтича през януари 2013 година.

„Българската държава е дала 10-годишен срок на пълна свобода за действие на Главното мюфтийство. Ако се окаже, че този срок не е достатъчен, парламентът трябва да проведе дебат и да вземе своето решение”, отбеляза държавният глава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл