Плевнелиев обвини Румъния за проблемите с Шенген

Елица Мартинова 26 октомври 2012 в 14:25 1733 1

Президентът Росен Плевнелиев Снимка: БГНЕС
Президентът Росен Плевнелиев Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев е категоричен, че отлагането на приема на България и Румъния в Шенген е по вина на северната ни съседка.

Това бе коментарът на държавния глава по повод неблагоприятното за страната ни решение, което бе взето на Съвета за правосъдие и вътрешни работи в Люксембург.

„Категорично мога да заявя, че проблемът не е в България. Това, че Европейската комисия е насрочила извънреден доклад за Румъния за края на тази година, е определило донякъде нагласите на държавите“, посочи президентът.

Според него приемът на България в шенгенското пространство е отложен само защото страната ни върви в пакет с Румъния.

Плевнелиев изтъкна, че според него ЕК е направила ясно разграничение, когато е насрочила извънреден доклад за Румъния за края на годината, без да налага същото условие и за България.

Подобно бе становището и на вътрешният министър Цветанов, който взе участие в срещата на Съвета за правосъдие и вътрешни работи в Люксембург.

Той подчерта, че според него отлагането на въпроса за 2013 г. е било неправомерно. Цветанов обаче приписа вината на вътрешни разноглася в някои европейски страни.

„За голямо съжаление станахме жертва на вътрешнополитическите дебати в някои европейски страни“, посочи Цветанов.

„С колегата от Румъния взехме думата, за да заявим, че толкова време, след като сме изпълнили всички изисквания и сме надградили много от установените стандарти за членство в Шенгенското пространство, дори охраняваме по-добре границите от някои по-стари членки на ЕС, чакаме политическото решение“, посочи Цветанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!