Пламен Горанов почина

Юлиан Христов Последна промяна на 04 март 2013 в 10:08 28028 45

Пламен Горанов, който се самозапали пред общината във Варна, е починал снощи, съобщи началникът на Военноморската болница във Варна полк. д-р Ивайло Въжаров.

Пламен е починал снощи около 20.00 часа във Военноморската болница в града. До снощи приятелите на Пламен призоваваха за спешно даряване на кръв. Кръвният център в града работеше вчера извънредно.

Крайната причина за смъртта е полиорганна недостатъчност, обясни пред OFFNews д-р Въжаров.

Екипът от лекари следеше състоянието на Пламен в продължение на 12 дни.

"Колегите дадоха всичките си сили, за да се борят за живота му", обясни докторът, като допълни, че дарителската кампания за кръв също е помогнала, тъй като Пламен е губил по 4 литра кръв дневно.

До последно Пламен е бил в медикаментозна кома, като за два дена той премина на собствено дишане.

"До събота контролирахме нещата, докато не започнаха да се развиват тежки усложнения", каза д-р Въжаров. Органите започнали постепенно да спират работа. 

36-годишният Пламен се запали в знак на протест срещу ТИМ и кмета на Варна Кирил Йорданов на 20 февруари пред сградата на община Варна. Той искаше оставката на Йорданов. Близо 70 хиляди души излязоха на протест в морската столица с искане за оставката на кмета. В неделя ГЕРБ обяви, че сваля политическата си подкрепа към Йорданов. Самият Йорданов днес обяви, че е взел решение дали да подаде оставка, но все още няма да го съобщи официално. Той очаква и решението на общинския съвет, чието извънредно заседание поиска.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.03 2013 в 13:53

Пламен Горанов - поредният ни мъртъв герой...
Не съм поет, нито пък писател, но подбуден от някакво чувство на задължение или по-скоро от страх да не би така присъщата ни къса памет да покоси спомена ни И за него, написах следните стихове. Озаглавих ги „Защо не изчака пролетта“.

Аз знам, че ти остана жив
и в жертва себе си обрече.
Аз знам - избра път трънлив
и отиде тъй далече.
Аз знам - това е твоята борба
и властта сега разбра.
Аз знам - това е твоята съдба
и 23 години нетревожни,
аз знам, стояха хора там заможни,
и чак сега сълзи проляха.
Аз знам кои си кротко спяха
и от народа тъй далече бяха
Аз знам мечтите на нашите деца.
и многото болка в техните сърца.
Аз знам и в кого е вината голяма
и че днес Пламен го няма.
Аз знам души престъпни
и днес за затвор недостъпни.
Аз знам - Пламен показа
и остави любов, а не омраза
Аз знам - гледа ви Пламен,
и далеко в небето изправен.
Аз знам протестиращи хора.
И махнете веднага позора!
Аз знам - помага ви сега
и иска за вас свобода.
Аз знам, че са трудни дни
и той тях с вас дели.
Аз знам и смъртта,
и на тоз живот мъстта.
Аз знам пролет ще разцъфне
и от синьото небе,
аз знам, цвете ще откъсне
и на тебе ще даде.

С почит,
Н. Иванов, 8 март 2013 г.

05.03 2013 в 19:07

за да взима някой подкупи, някой трябва да дава подкупи... за да има мафия, трябва да има хора, които се страхуват от мафията и си мълчат... хайде да не сме тези хора вече! Хайде да не си мълчим, да не подкрепяме бизнеси на престъпни групировки, да не подкупваме полицаи и други държавни служители. Големите несправедливости се борят и с малки стъпки и постоянство. Няма да дойде никой на бял кон с вълшебна пръчица, няма да стане бързо, но не може в държава, където престъпление като подкупване на полицай е ежедневна практика и повод за шеги да няма ТИМ и корупция по високите етажи. Просто няма как!

05.03 2013 в 10:46

Малко прекалявате като наричате крайно неуравновесен публичен самоубиец, български национален герой или българският Ян Палах, още повече - Исус Христос!?! Това не е саможертва, а самоубийство.

05.03 2013 в 10:26

----Bok da go prosti. istinski maj.

05.03 2013 в 02:41

Този кмет трябваше до сега 100 пъти да се оттегли от поста и да не се стига да тази трагедия. Не си струваше живота на този човек заради нашия боклучев кмет дето не става за нищо и е продажник на ТИМ. От както той е на власт единствено тази групировка се облагодетелства за наша сметка. Йорданов не прави почти нищо за Варна, а само стои там и урежда ТИМ с каквото си поискат. Кмета е за затвора, да не кажа друга дума! Нали трябва да сме демократични, човечни и либерални, затова мястото му е в затвора иначе бих казал, че май той трябваше да бъде на мястото на Пламен, но както и да е. Жалко е когато умират хора по такъв начин и заради такива неща. Протестите наистина трябва да продължават докато кмета не си отиде поне така ще се изпълни каузата на Пламен и неговата жертва няма да бъде на празно. Вие знаете ли, че кмета на Варна последната една година се криеше като мишка в общината и нито приемаше граждани нито можеше да се говори с него по телефон, по никакъв начин нямаше връзка и достъп с него. И ако това ми било кмет... Аз лично съм се опитвал да се свърша с него десетки пъти, но без успех и след това му писах жалби на които той така и не ми отговаряше. Този човек със сигурност не е станал кмет на Варна за да работи за благото на хората и града, а за лични интереси и за интересите на групировката ТИМ, която го държи в свои ръце с един видео филм на който той прави ...... с мъж. Това се знае от всички като цяло и се говори в гей средите на Варна, а много от по старите гей мъже твърдят, че го познават лично Йорданов и потвърждават за този филм. Няма нищо лошо в това който какъвто иска да бъде и да прави каквото му харесва, но не трябва да допуска заради някакви негови лични действия да става зависим и контролиран от други хора, защото тогава ощетява всички нас с неговите действия и бездействия. И кмета на Берлин е гей, но това не му влияе по никакъв начин на работата за своя град и хората са доволни от него. Моя коментар може да е краен за някой хора, но аз ще им кажа, че това е истина и е нищо пред това, което направи Пламен. В Габрово човек вкара колата си в общината. Всичко това става, защото има причина! Хората са недоволни от нещо. Никой не прави нещо така без нищо, особено такива крайни и сериозни неща. Нека всички се замислим и заедно да продължим това, което е започнато от Пламен и всички други Варненци.

04.03 2013 в 22:40

Почивай в мир Пламен!! Ние хората не разбираме ,че твоят пример е нещото ,което някой трябваше да направи,за съжаление повечето от нас нямат силите да се опълчат ,кой се страхува за децата си ,кой за работата си ниско платена ,някои вече нямат и физическата възможност ,камоли да жертват нещо от себе си заради някого.НО Пламен го направи заради нас и искаше нещо да трепне в сърцата ни,той ни показа пътя на самурая ,който избира да изгуби живота си ,но не и достойнството си !!!Ние нямаме достойнство ,защото хората с такова биват мачкани държани в бедност и безсилие -СЛАБИ ,така наричат всеки ,който откаже да се добере до порочния кръг ,където да бъде възнаграден за това ,че е предал ближните си ,доносничел следван от ламтежа за пари ,заради по-добър живот или жена ,която да прилича на травестит и т.н. по пътя на логиката ,разсъждавам че в нашата държава правосъдие няма ,институциите са тесни политически кръгове ,болници връщат болните в къщи ,защото не могат да си платят ,съдилищата съдят само кокошкарите ,които не могат да им навредят ,полицията пази единствено интересите на заможния мутро -политически елит, себе си и от време навреме , залавя по някое и друго наркоманче ,то е като свят с две реалности , едната прилича на фронтова линия от втората световна война ,където постоянно падат жертви ,хвърчат шрапнели там всеки ден се бориш ,да не ти вземат нещо (не че ни е останало много) да сложиш залаг в Устата си , може да не е от месо ,но ще засити и без това не ламтеещата за много сиромашка душа ,страшно става ,когато съвкупността от тези всекидневни битки с олигархията и капитализма ни обръщат ,нас обикновените хора един срещу друг ,карат ни да се мразим и разделяме ,с удоволствие гледат как се бием за парче хляб ,като подивели и изгладнели кучета ,дойде ли светъл български или православен празник и човекът разбира ,че няма парички да го посрещне ,обикаляйки осветените празнично коледни улици ,вглеждайки се във витрините на "веселите магазини" ,които сякаш не работят за него ,той клетника ,блуждае като една тъмна сянка и крие лицето си ,от хората ,на които им е провървяло !Аз предлагам на всеки ,на когото му пука за тази държава ,за бъдещето си -неговото и това на следващото поколение е да направи нещо в чест на ПЛАМЕН няма няма нужда да губим живота си .Много хора обръщат агресията срещу себе си ,всеки ден някой им повтаря пряко или косвено ,че са безполезни и че никой няма повече нужда от нас ,да покажем в чест на ПЛАМЕН ,че този път агресията ще бъде насочена в правилна посока и да покажем на тези хора ,че са безполезни!П

04.03 2013 в 21:48

Do Алфа Центавър,
Ами питай 'бе, товарищ - те само такива, като теб са склонни на подмяна или на твърдоглаво крепене на статуквото, а не на светли идеи, като Лустрацията!!!:)
Иван Петров, ще ти е познато и още как, ама не си го признавате лесно, не и когато трябва да демагогствате без подходящата публика(без мен)!:)
Приеми Лустрацията, като акт на дамгосване на една прокажена каста, която не заслужава особено уважение, най-малкото поради слабите си ангели и уродливи зависимости!!!:) В тази посока и снахите ще си понесат кръста на раменете, ако станем свидетели на дългоочакваната Лустрация, стига разбира се, да не им дотежи тази чест на крехките създания, но любовта прегради не познава, нали така, та не знам какво точно те уплаши лично теб, та изрева така сбъркано - големи параноици сте станали, а във Вашите филми Ви прожектираха, като едни епични партизани, че и на всеки километър, а се оказахте едва 800 такива, при това недооценени и от благоговейния Ви Троцки - що не Ви изтече кръвта на "Бащиците" Ви в едно с Троцки, навремето, та днес да си живеехме спокойно и без излишните мечти, като Лустрацията, например?! Поне да бяхте на всеки километър, та да Ви отдадяхме дължимото за онова време, а Вие сте били малобройна банда дезертьори(родоотстъпници), криещи се от народа си, отдали се на тероризъм и жажда за цървулански келепир, та дори и впоследствие, предали родината си, като 16-тата република на СССР - ако Троцки беше доживял да Ви види, щеше да каже, че сте проказата на богоговеения му комунизъм и не само на него, неслучайно и СССР, и Москва Ви връщаха отрочетата обратно в БГ, след като ги изучеха, та да не им пропилеете и пропиете государството - всички се отрекоха от Вас, дори и най-големите ЧУКЧА, а ти ми говориш за снахите си?!:) :) :)
Звучиш, като баба Кеворкяна, на амбразурата?!:)

04.03 2013 в 21:26

Тъжно...
Тъжно е когато един млад човек си отиде без време...
Да той беше убит, убит от алчността, убит от корумпираните политици, убит от безнадежността, безпереспективността и от нас всички, които си стояхме втренчени в собственото си оцеляване...

Човек за човека е вълк... казваше Дядо някога. Ако успеем с това да се преборим и станем отново хора, саможертвата на това момче няма да е само пламък в пустотата...

04.03 2013 в 21:09

Мисля, че не прави чест на автора като пропуска да спомене ТИМ. Пламен се е самозапалил, за да се заговори най- накрая за тази групировка, но отново информацията се потулва и премълчава.

04.03 2013 в 20:28

Leka mu prast na momcheto, no neka izmetem vsichki zaradi koito toi napravi tazi jertva. Neka Bog nakaje vsichki koito mu prichiniha tova.