Писанчев е новият зам.-председател на ДАНС

Нели Чолашка 03 април 2012 в 18:03 1547 0

ДАНС. Снимка: Булфото
ДАНС. Снимка: Булфото
Владимир Писанчев ще бъде назначен утре от правителството за зам.-председател на ДАНС, съобщиха от правителствената пресслужба. Той поема овакантеното място на Иван Драшков, който беше освободен изненадващо и без ясни мотиви от премиера Бойко Борисов в средата на миналия месец. Драшков обяви, че напуска по "лични" причини. Писанчев е шеф на дирекция „Сигурност на ДАНС” от 2009 г. Той стана известен покрай скандала около акцията "Галерия" на ДАНС от 2008 г. Агенцията беше събирала неправомерно информация за фирми, медии и дори депутати.

ДАНС започна тази разработка заради съмнения за изтичане на информация към сайта "Опасните", където беше публикувана информация за бизнеса в сянка на Алексей Петров. Петров по това време работеше за ДАНС, а в момента е обвиняем по делото "Октопод".

Депутатът от БСП Татяна Дончева обяви, че именно Писанчев е разрешил подслушването на депутати и журналисти. Той отрече и прехвърли отговорността върху тогавашния директор на агенцията Петко Сертов. Въпреки това Писанчев и Иван Драшков, който по това време беше зам.-председател на ДАНС, бяха освободени. След като Бойко Борисов стана премиер, Драшков бе възстановен от съда на работа, а Писанчев беше върнат на работа. 

Министерския съвет ще гласува днес и за нов шеф на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). Тя ще бъде оглавена от Калин Каменов, който беше зам.-шеф на напусналата по лични причини Надя Шабани. От началото на годината е временно изпълняващ функциите на председател. 
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови